Araç Çekici Nedir?
İşe giderken, işten gelirken ya da bir noktaya daha hızlı ulaşmaya çalışırken kısacası gün içinde birçok durumda araç kullanıyoruz. . Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlarımız için trafik kazaları da trafik ve araç yoğunluğunu göz önünde bulundurduğumuzda daha sık karşılaşılan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda kaza yapan araçlarımızı yeniden çalıştırıp yola devam etmek imkansız hal alabiliyor. Aynı şekilde şehirler arası ya da ıssız otobanlarda arızalanan araçlarımızı çalıştırmak da mümkün olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda en iyi yöntem, araç çekicisi, başka bir deyişle kurtarıcı çağırmak ya da var ise yol yardım hizmeti aldığımız firmayla iletişime geçmek oluyor.
Araç çekicileri hangi tür araçlara hizmet veriyor?
Çekiciler hemen hemen her tip araç için hizmet verebiliyorlar. Sedan ya da hatchback her türlü binek araçlar, minibüsler, kamyonetler, kamyonlar, iş makineleri ve hatta motosikletler dahil tüm araçlarımız için araç çekicilerinden yardım alabiliyoruz.
Araç çekicilerin çeşitleri nelerdir?
Araç çekicilerinin çekecekleri araç türlerine göre farklı vinç çeşitleri mevcuttur. Bunlar;
– Çatallı çekici: Altına giren iki büyük çatal sayesinde araç, forklift düzeninde olduğu gibi kaldırılarak çekici kasasına konur. Bu sistemle yolun ve aracın uygunluğuna göre araç ister sağ ister ise sol taraftan çekiciye yüklenebilir. Kablolu kumandası mevcuttur. Araca hasar vermediği gibi 12 saniye gibi bir sürede işlem tamamlanır. Sürücü araç içerisindeyken de araç çekilebilir.
– Tepeden çekici: Genellikle trafik polislerinin kullandığı araç çekici sistemidir. Bu çekici tipi aynı zamanda ahtapot çekici olarak da bilinir. Tepeden inen vincin dörtlü çatalına tekerlekler bağlanarak çekilecek araç, çekicinin kasasına konur. Ayrıca arka kısımda bulunan çift tekerlek çekici sayesinde de iki araç birden taşınabilir. Bu çekici hizmeti esnasında araç kapılarının açılmasına gerek kalmaz.
– Vinçli kayar platform: Yolda kalan araç hareket ettirilebiliyorsa çekicide bulunan kayar platforma girmesi sağlanır. Eğer araç hareket ettirilemiyorsa çekicide bulunan vinç tarafından platforma çekilir. Bu çekici türü de arka kısmında bulunan çift tekerlek çekici sayesinde iki araç birden taşıyabilir.
– Oto transfer çekicisi: Çekicide bulunan hidrolik makaralı vinç vasıtası ile çekilecek araç damperli platforma çekilir. İndirilmek istendiğinde damper kaldırılarak kontrollü bir şekilde makara gevşetilir.
“Araç Çekici” yazımızdan Çekici kategorisine gidebilir ya da “Çekme Belgesi” hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.