Su Pompası Nedir? Su Pompası Arızaları Nelerdir?
Su pompası, motorun krank mili kasnağından bir (V) kayışı ile hareket alır. Aldığı bu hareket ile suya basınç kazandırır ve suyu motor su ceketlerinden dolaşarak soğuması için radyatöre gönderir.
Motorlu araçlarda su pompası çeşitleri ve yapısı
Millerinin yataklandırılış şekline göre su pompaları üç çeşide ayrılır: Burçlu, bilyeli yataklı ve salmatra. Günümüzde daha kullanışlı oldukları için en çok bilyeli yataklı su pompaları tercih edilir. Millerin yataklandırılması hangi şekilde olursa olsun tüm su pompalarında suyun sızmasını önlemek amacı ile conta yani salmastra bulunur.
Motorda iyi bir soğutma işlemi gerçekleşmesi için suyun basınçlı bir şekilde su ceketlerinde dolaşması önem arz eder. Bir su pompası saatte ortalama 40.000 litre su dolaştırır.
Su pompası nasıl çalışır?
Su pompası parçaları üzerinde düz ya da kavisli kanatları yer alan su basma paletleri ve bu paletlerin dönmesini sağlayan millerden oluştur. Su pompasının pompa kapağı yoktur. Pompa mili ise yatak çevresinde suyun sızmasını önleyen salmastra ve keçe yerleştirilmiş bir yatak ile yataklandırılmıştır.
Genelde pompanın arka kısmında bir kapak yer alır. Eğer kapak bulunmuyorsa su basma paletleri silindir bloğundaki pompa yuvasına yerleştirilir. Milin dönmesini sağlayan kasnak, milin diğer ucuna takılır. Pompa paleti krank milinden hareket alarak dönmeye başlar ve suyu merkezkaç kuvvet ile silindir bloğundaki geçitlere basınçlı bir şekilde iletir. Su pompasının giriş ucu radyatörün alt deposuna bir hortum vasıtasıyla bağlıdır.
Motorlu araçların su pompalarında hangi kontroller yapılır
Su pompalarında sızdırmazlık kontrolü, su kaçak kontrolü, pompa kasnağı pimi kontrolü, pompa paletleri kontrolü, pompa mili kontrolü ve palet odası kontrolü yapılır. Bu işlemler sayesinde pompa gövdesi salmastrasında veya boru bağlantısında su kaçağı olup olmadığı, pompa kasnağı pimi ile pompa paletlerinin kırık olup olmadığı, palet odasında bir kırılma veya aşınma olup olmadığı veya pompa milinin aşınıp aşınmadığı kontrol edilmiş olur.
Su pompası arıza ve belirtileri
Su pompalarında görülen arızalar genelde vantilatör kayışlarının kopması ya da gevşemesi sonucunda meydana gelir. Bu iki problem dışında pompa paletlerinin kırılması, kanatçıkların kırılması, palet odasının aşınması gibi durumlar da su pompası arızasına yol açabilir. Palet kırılmalarına ve palet odası aşınmalarına genellikle su içinde bulunan kum, kir, pislik ya da yabancı maddeler yol açar. Bunun önüne geçmek için sisteme saf ve temiz su konulmalıdır.
Eğer motor suyu kısmen donarsa pompa çalıştığında pim kırılabilir ve mil palet içinde boşa dönmeye başlayarak su dolaşımını durdurur. Vantilatör kayışının gevşemesi ise hareket esnasında kaymaya yol açar ve pompanın devir sayısının azalmasına, bu sebeple de yeterli su dolaşımının oluşmamasına yol açar. Bu durum motorun çok ısınmasına sebep olur.
En sık görülen su pompası arızası pompanın su sızdırmasıdır. Pompada su sızıntısı fark edildiğinde pompanın yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Ayrıca pompaların mil ve yatak aşındırması problemlerinin önüne geçmek için düzenli olarak yağlanması önemlidir.
Olası sızıntılarda motor yüksek devirlerde çalışırken sızıntı olan yerlerden içeriye hava girer. İçeri giren hava, suyun radyatörden taşmasına sebebiyet verir. Bununla beraber soğutma suyuna hava karışması:
- Isı geçişini güçleştirir, motor sıcaklığının yükselmesine neden olur.
- Su ceketlerinde ve diğer kısımlarda anormal paslanmalara sebebiyet verir.
1996 yılından beri asistans hizmetleri denince akla ilk gelen firma olan Tur Assist, 6.000’e yakın hizmet sağlayıcısı ile her zaman yanınızda. Yardım talebiniz üzerine, Türkiye sınırları içerisinde hızlıca bulunduğunuz noktaya gelen oto çekici ekibi aracınızı çekerek sizi, içinde bulunduğunuz sıkıntılı durumdan kurtarır.
Sizler de; Çekici, Yol Yardım, Arıza hizmetleri ihtiyaçlarınızda TurAssist kalite ve güvencesini tercih ederek, güvenilir hizmetlerimizle tanışabilirsiniz.
Arıza kategorisine gidebilir ya da 7/24 yol yardım hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.