Rotil Nedir?
Araçlarda insan vücudundaki eklem görevini gören rotil, her koşulda aks bağlantılarını gerçekleştirmeye yarayan, her yöne dönebilen ve mafsal olarak kullanılan küre biçiminde bir parçadır. Bir başka deyişle, küresel bir mafsal olarak aks başını salıncaklara bağlar. Rotiller fonksiyonlarına göre ikiye ayrılır: Aks başının üst salıncağa bağlantısını yapan parçaya üst rotil, aks başının alt salıncağa bağlantısını yapan parçaya da alt rotil adı verilir.
Rotil Arızaları Nelerdir?
Rotillerin kontrolü için aracın lifte alınması gerekir. Levye ile yapılan kontrollerden önce tekerlekler sağa sola, ileri geri hareket ettirilir ve ne kadar boşluk olduğu tespit edilir. Boşluk öngörülenden fazla ise salıncak rotil bağlantılarının sıkılığı kontrol edilir. Boşluğu fazla olan rotiller sökülerek mengeneye bağlanır.
Küresel mafsallı cıvata değişik yönlerde doğrusal ve dairesel olarak hareket ettirilerek herhangi bir zorlama, sıkışma, tutukluk, sürtünme vb. olup olmadığı incelenir. Söz konusu problemlerden herhangi biri ile karşılaşılırsa rotil değiştirilir.
Bir sıkıntı görülmemesi halinde rotil geri takılır, eğer rotil fiber yataklı değilse takılmadan önce greslenir. Bunların dışında, yapılan kontroller neticesinde konik cıvata içerisindeki yağ eksilmiş ya da deforme olmuş ise rotil greslenir. Rotil içerisindeki yayın esnekliğinde bir problem görülürse yay yenisi ile değiştirilir. Toz lastiği yırtık ya da özelliğini kaybetmiş ise yine yenisi ile değiştirilir.
Araç Arızası kategorisine geri dönebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen Yol Yardım Türkiye Bloguna geri dönebilirsiniz.