Otomatik Şanzıman Arızaları Hakkında Merak Edilenler
Otomatik transmisyonlu araçlara olan talep arttıkça tüketicilerin otomatik şanzıman arızaları hakkındaki soruları da artış gösteriyor. Aslında manuel vitesli araçların meydana getirdiği olumsuz yönler, otomatik vitesli araçlarda bulunmamaktadır. Buna mukabil, otomatik vites kutularının bakım ve onarım süreci düz vites mekanizmalara göre biraz daha karmaşık ve zordur. Dolayısıyla çıkan masraflar da görece daha fazladır. Bu bakımdan otomatik şanzıman arızaları en çok merak edilen konular arasında yer alır.
Tork konvertörün arızaları ve belirtileri
Tork konvertörler, manuel vitesli araçlarda debriyajın yaptığı görevi yerine getiren, yapı olarak hidrolik kavramalara benzeyen özel yapıdaki güç aktarma organlarıdır. En çok görülen arıza statördaki tek yönlü kavrama sıkıntısıdır. Bu durum araçta güç düşüklüğü yaratır. Tork konvertörleri yekpare bir biçimde üretildiğinden, sökülüp tamir edilemez.
Mekanik kontrol ünitesinin arızaları ve belirtileri
Mekanik sistemde en sık görülen arıza, çelik disklerin ve balatalı disklerin aşınmasıdır. Bu arıza güç kaybı, ekstra yakıt tüketimi, viteslerin sert geçmesi gibi sıkıntılar yaratır. Kavrama bantlarının aşınması ve ayarının bozulması ise fazla yakıt yakma, aracın viteslere geçmemesi gibi problemlere sebebiyet verir.
Dişliler kırılırsa, araç vitese takıldığında çok ciddi bir gürültü çıkarır. Tek yönlü kavramanın arızalanması halinde araç eğimli yollarda geriye kayar.
Elektronik kumanda ünitesindeki arızalar ve belirtileri
Elektronik sistem ile ilgili arızalar elektronik kontrol ünitesi tarafından tespit edilir ve gösterge panelindeki ikaz lambaları aracılığıyla öğrenilebilir.
CVT transmisyon arızaları ve belirtileri
CVT teknolojisinde sınırsız vites değişimiyle, ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanır. Motordan alınan dönme hareketi önce bir tork konvertöre, tork konvertörden alınan hareket de bir planet dişli sistemi üzerinden hareketi giriş kasnağına iletilir. Daha sonra kasnaklar da hız değişimi sağlayarak hareketi diferansiyele aktarır.
Araçta yaşanan güç düşüklüğü yağ değişiminin aksaması durumunda CVT kayış ve kasnak sistemlerinin tahrip olmasından kaynaklanır. Elektromanyetik debriyaj arızası da bu şanzımanlarda sıklıkla görülen diğer problemlerdendir.
Tiptronik vites arızaları ve belirtileri
Tiptronik şanzımanlı araçlar hem manuel hem de otomatik olarak kumanda edilebilen vites kutularına sahiptir.
Tiptronik vites kutuları, otomatik vites kutularına benzer yapıda olduğu için benzer arızalarla karşılaşılır. Elektronik kontrol ünitelerinden, sensörlerden meydana gelen arızalar tiptronik vitesli araçlarda sıklıkla görülür.
Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti! Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.
Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da Benzin pompası arızası ile ilgili temel bilgiler edinebilirsiniz.