Şaft ve Mafsalların Arızaları
Vites kutusu çıkış milinden alınan hareketin diferansiyele iletilebilmesi için kullanılan ara mile “şaft” adı verilir. Eksenleri aynı hizada olmayan miller arasında dairesel hareket iletimini sağlamak amacıyla kullanılan parçalara üniversal mafsal, şaftların boylarında meydana gelebilecek uzama veya kısalmalara müsaade edebilmek için kullanılan içi frezeli mafsallara da kayıcı mafsal denir.
Şaft ve mafsallar nadiren de olsa bazı arıza belirtileri gösterebilirler. Şaft ve mafsalların arızalanmasına motor ve taşıttan kaynaklanan ağır yükler sebep olduğu gibi, kimi zaman döndürme momentinin etkileri ile birlikte yolun engebeli yapısından kaynaklanan darbeler ve bununla birlikte gelişen titreşimler de sebep olabilir. Şaft ve mafsallarda meydana gelen arızaların bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Mafsal Keçelerinde Yağ Kaçağı
Kimi durumlarda üniversal mafsal keçeleri yağ kaçırabilir. Gresörlüksüz olan mafsallarda eğer kaçak meydana geldiyse mafsal değiştirilerek problem ortadan kaldırılır.
2. Şafttaki Balans Problemleri
Şaftın salgısı ve balanssızlığı genellikle şaftı değiştirilmiş, onarım görmüş ve alt kısmı yere vurmuş araçlarda görülür. Nadir görülen bir arıza olsa da araç hareket ederken hıza bağlı olarak şaside titreme artışı meydana geliyorsa arıza olduğu anlaşılmalıdır. Şaftın salgısı ölçülmeli ve eğriliği 0,8 mm’yi geçiyorsa şaft değiştirilmelidir.
3. Mafsallardan Ses Gelmesi
Kayıcı olan mafsal eğer kuru ve yağsız ise araç kalkışlarında darbe sesi meydana gelir. Bu gibi bir durumda mafsal greslenir. Eğer kasislerde motorun alt kısmında ”klik” gibi bir ses geliyorsa bu durum mafsalın çok sıkı olduğuna ya da eğildiğine işarettir. Oluşan arızanın tam olarak tespit edilebilmesi için şaftın alınarak üzerinde bulunan mafsalın nasıl hareket ettiğinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer mafsal her yöne herhangi bir tutukluk yapmadan dönebiliyorsa önemli bir problem olmadığı anlamına gelir.
4. Şaft Rulmanından Ses Gelmesi
Araç hareket ederken eğer altından ses geliyorsa, bu durum şaft rulmanında arıza olduğunun belirtisidir. Problem şaft rulmanının gresinin bozulması ya da akmasından kaynaklanır. Arıza, şaft orta bağlantı rulmanının değiştirilmesi ile birlikte ortadan kalkar.
Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti! Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çekilmesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.
Araç Arızası kategorimize geri dönebilir ya da Marş Motoru Arızaları hakkında bilgi alabilirsiniz.