Sık Karşılaşılan Külbütör Arızaları
Külbütör eksantrik milinden aldığı hareket yoluyla, silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının oluşması için supapların açılmasını, diğer sıkıştırma ve iş zamanlarında da kapalı kalmasını sağlayan bir cihazdır. Silindir kapağının üzerinde bulunan külbütör mekanizması; külbütör mili, supap sayısı kadar külbütör manivelası ile manivelaların supaplarla karşılaşmasını sağlayan yay ve yataklardan oluşur. Mekanizmayı dış etkenlere karşı supap muhafaza kapağı korur.
Peki, sık karşılaşılan külbütör arızaları nelerdir?
Külbütörün pislenmesi: Kullanıma bağlı olarak değişmekle beraber zaman içerisinde külbütör pislenerek efektif bir biçimde çalışmamaya başlar. Bu durumda sökülerek yağ dolaşım kanalları basınçlı hava ile temizlenir. Sökülürken manivela sıralarının karıştırılmaması ve takılırken sıraya riayet edilmesi önem arz eder.
Külbütör milinin aşınması: Aşınma miktarını tespit etmek için külbütör mili ve manivela yatak iç çapları ölçülür. Araç kataloğunda bulunan standart çaplar ile karşılaştırılır. Eğer standart çap hakkında bilgi temin edilemiyorsa, milin aşınmayan bir bölgesi ölçülür, çıkan ölçü milin standart çapı olarak baz alınır. Külbütör milinde ve manivela yataklandırmasında yer alan bakır burçlarda standart değerin üzerinde bir aşınma tespit edilmesi durumunda mil ve bakır burçlar yenileri ile değiştirilir.
Külbütör Arızası Nasıl Kontrol Edilir?
Öncelikle motor üstü plastik kapağı ve motor yağ kapağı sökülür. Kapaktaki yağ dikkatlice incelenir; yağda köpük olup olmadığı gözlemlenir. Ardından külbütör kapağını sökülerek kapak mantar contası kontrol edilir. Külbütör mekanizması yatak cıvataları, külbütör yayları, supap ayar boşlukları kontrol sürecinden geçen diğer hususlardandır. Kontroller sona erdikten, gerekli bakım ve değişimler yapıldıktan sonra mekanizma düzgün bir biçimde tekrar monte edilir. Son olarak motor çalıştırılarak sistemin herhangi bir yerinde yağ, su kaçağı olup olmadığını kontrol edilir.
Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetlerinden yararlanmak veya yalnızca bilgi almak için, 0850 202 47 99 no’lu telefon numaramızdan 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.
“Külbütör Arızaları Nelerdir? Külbütör Nasıl Kontrol Edilir?” başlıklı yazımızdan Araç Arızası kategorisine geri dönebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen Yol Yardım Türkiye Bloguna geri dönebilirsiniz.