Araç Motorunun Periyodik Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Motorunun Periyodik Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Motorun Periyodik Bakımı

Araç motorunun periyodik bakımı, motorun güvenli, uzun ömürlü ve verimli çalışabilmesi için çok önemlidir. Aşağıda, sizlere fikir vermesi bakımından araçlarınızın periyodik bakımlarda hangi işlemlerden geçtiğinin detayını yazımızda bulabilirsiniz.

Araçlarda Motorun Periyodik Bakımı

1. Her araçta farklılık gösteren hava filtrelerinin bakımına başlamadan önce araç tamir kataloğu incelenir, ardından hava filtresi kelebek somunu ya da kelepçeleri açılarak filtre çıkarılır.

2. Hava filtresi kontrol edilir, filtre elemanı kirlenmiş, yağ ya da su ile temas etmiş ise değiştirilir.

3. Hava filtresi kirlenmişse bir hava tabancası yardımı ile filtrenin tüm yüzeylerine hava tutulur, buralarda bulunan tüm toz ve kum parçaları temizlenir. Ardından bir bez yardımı ile hava filtresi muhafazası (kabı) içindeki tozlar da temizlenerek, hava filtresi kapağında ve muhafazasında bulunan conta kontrol edilir; yıpranmış ise yenisi ile değiştirilir.

4. Hava filtresi grubu yerine takılır.

5. Yağ banyolu filtrenin periyodik bakımı yapılır: Bunun için hava filtresi grubu yerinden sökülerek gruba bağlı hava boruları kelepçeleri çıkarılarak yerinden sökülür. Filtre elemanı ve muhafazası temizlenir. Filtrenin içerisinde konması gereken kadar yağ eklenir. Ardından hava filtresi grubu araç üzerine takılır.

6. Yakıt filtresi sökülerek yakıt enjeksiyonlu motorun bakımı yapılır: Yakıt çıkış hortumu çıkarılarak yakıt hattı içinde kalmış olan az miktardaki basınçlı yakıtın dışarıya püskürmesi beklenir. Ardından yeni yakıt filtresi takılır ve motor çalıştırılarak kaçak kontrolü yapılır.

7. Dizel motorlarda da filtre elemanı sökülüp temizlenerek tekrar yerine takılır. İşlem esnasında filtre parçaları dizel yakıtı ile temizlenir, contalar ve filtre elemanları yenisi ile değiştirilir.

8. Bujiler ve buji kablolarının bakımı yapılır: Motorun periyodik bakımı kapsamında bujiler ve buji kabloları da buji lokması ile sökülür ardından incelenerek silindirler içindeki yanmasının ne durumda olduğu kontrol edilir. Akabinde yeni bujiler motor üzerine takılır.

9. PCV valfinin çalışması kontrol edilir: Valf hortumu sıkılıp bırakılarak ses gelip gelmediğine bakılır. Ses gelmesi valfin çalıştığını gösterir.

10. Motor kayışının bakımı yapılır: Hareket iletim kayışı gözle kontrol edilir, çatlama, aşınma, ayrılma, yırtılma veya yağlanma olup olmadığı incelenir. Eğer kayışta bunlardan biri ya da birkaçı mevcutsa kayış değiştirilir, yağlanma varsa yağlanmanın sebebi araştırılır. Ardından hareket iletim kayışının gerginliği kontrol edilir, eğer kayış gerginlik değerleri uygun değilse kayış gerginliği tekrar ayarlanır.

11. Soğutma suyu değiştirilerek, motor soğutma suyu radyatör, rezervuar tankı ve motor blokundan boşaltılır.

12. Soğutma sistemi su ile yıkanır: Soğutma sistemine radyatör tahliye musluğundan temiz su gelinceye kadar basınçlı su gönderilir. İşlem tamamlandıktan sonra radyatör ve motor bloku tahliye tapaları yerine takılır. Soğutma sistemine soğutma suyu doldurulur. Sistem kaçakları kontrol edilir. Bunun için radyatör musluğu, silindir bloku tahliye tapası ve hortum bağlantıları kontrol edilerek kaçak olup olmadığı incelenir.

13. Triger kayışının gergi rulmanı sökülerek kayışın bakımı yapılır. Triger kayışı kontrol edilir, bükülmeden ya da kırmadan gözle kontrolü yapılır.

14. Supap boşluğu kontrol edilir ve supap ayarı yapılır: Araç tamir kataloğunda belirtilen talimatlara uygun olarak külbütör kapağı sökülür, supap boşluğu, supap ve supap iticisi arasından sentil yardımıyla ölçülür. Ardından supap boşluğu ayarlanır.

15. Egzoz emisyon ölçümü yapılır: Ölçüm kalibre edilmiş bir egzoz gaz analizör cihazı ile gerçekleştirilir.

16. Yakıt deposu ve hatları kontrol edilir kaçak ya da deformasyon olup olmadığı incelenir.

17. Yakıt buhar kontrol valfleri kontrol edilir: Valfin her iki girişinden de içine hava üflenerek, havanın hafif bir direnç ile valf içerisinde geçmesi teyit edilir.

18. Motor yağı ve filtresi değiştirilir. İşlem ikaz lambası ile kontrol edilir.

19. Radyatör ve hortum kontrolleri yapılır.

20. Termostat kontrol edilir.

21. Motorun periyodik bakımı kapsamında yapılan bir diğer işlem de egzoz sisteminin kontrolüdür. Boru ve susturucular incelenerek korozyon, hasar veya deformasyon olmadığı tespit edilir.

22. Katalitik konvertör kontrol edilir.

Sizler de; Oto çekici, Yol Yardım, Arıza hizmetleri ihtiyaçlarınızda TurAssist kalite ve güvencesini tercih edebilir, güvenilir hizmetlerimizle tanışabilirsiniz.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetleri veya yalnızca bilgi almak için, 7 gün 24 saat bizi 0850 202 47 80 numaralı telefondan arayabilirsiniz!

Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da Elektrik Aksamının Periyodik Bakımı hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button