Alternatör Arızası Belirtileri Nelerdir?
Alternatör ya da halk arasında bilinen adıyla şarj dinamosu aracın çalışmasında son derece kritik rol oynayan parçalardan bir tanesidir. Temel fonksiyonu krank milinin dönmesi sonucunda ortaya çıkan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürmektir. Alternatör arızası son dönemde üretilen araçlarda gösterge tablosunda akü işareti şeklinde bir araç arıza göstergesi ile belirtilmiştir. Böylece sürücünün bu arızayı fark edip tedbir alması sağlanmıştır.
Alternatör arızası nasıl tespit edilir?
Gösterge tablosu üzerinde bulunan akü ışığı alternatörün voltajını bildiren bir bilgisayar sistemine bağlıdır. Akü ikaz ışığının sönük olması voltaj düzeyinin normal seviyede olduğu anlamına gelir. Ancak bu uyarı ışığı yanıyorsa alternatör çıkışındaki voltajın limitler dışında hareket ettiğini belirtir.
Alternatörler genellikle 13-14 volt aralığında çalışır. Eğer araçtaki radyo, silecek, koltuk ısıtması, far, rezistans gibi donanımlar çalışırsa daha fazla güç ihtiyacı olacağından alternatör de yüksek kapasitede çalışarak gerekli ihtiyacı karşılayan voltajı üretir. Bu aşamada şarj dinamosu arızası yani alternatör arızası varsa yeterli voltaj üretilemeyeceği için uyarı ışığı yanmaya başlar.
Arabanın elektrik ihtiyaçlarını karşılayan alternatör işlevini kaybetmeye başladığı zaman arıza belirtileri aracın elektronik aksamlarında görülmeye başlanır. Sürücüler bu arızaları elektrikli camların yavaş açılıp kapanması, devir göstergelerinin bir anda durması, gösterge ışıklarının veya farların zayıflaması şeklinde ortaya çıkan belirtilerden anlayabilir.
Araçtan gelen farklı sesler, örneğin motorun hırıltılı çalışması gibi olağan dışı durumlar, yanık tel veya kauçuk kokusu alternatör arızası sebebiyle oluşabilir. Düzgün çalışmayan kasnak, sürtünmenin artmasından dolayı aşırı ısınacağından kayış üzerinde koku oluşmasına sebep olacaktır. Alternatör arızalarında akü, alternatörün yerine geçerek onun görevini yapmaya başlar. Fakat kullanım bu şekilde devam ettiği sürece akü bu kapasiteyi taşıyamayarak işlevsiz hale gelecektir.
Arızanın aküden mi yoksa alternatörden mi kaynaklandığını anlamak için aracınız çalışır vaziyette iken akünün kablolarını hızlı bir şekilde çıkartıp beklemek gerekir. Eğer alternatör arızası yok ise sorun aküdedir ve araç
çalışmaya devam edecektir. Ancak arıza alternatörden kaynaklı ise araç bir süre sonra stop edecektir. Bu da alternatörün sistemi desteklemede yetersiz olduğunun, yani arızalı olduğunun göstergesidir.
Dilerseniz “Alternatör Arızası Belirtileri Nelerdir?” yazımızdan “Araç Arızaları” kategorimize geri dönebilir ya da “Araç Elektroniği Arızaları” hakında bilgi alabilirsiniz.