Kaza Tutanağı Nedir?
Nüfusun son yıllardaki önlenemez artışı trafikteki araç sayısını da doğal olarak etkilediğinden, özellikle 2000’li yıllardan sonra ülkemizdeki trafik gitgide işin içinden çıkılmaz bir hale geldi. Hal böyle olunca trafik kazaları da diğer geçmiş yıllara kıyasla oldukça artmaya başladı. Özellikle kaza tutanağı prosedürünün yürürlüğe girdiği 2008 yılına kadar kaza sonrasındaki trafik keşmekeşi tüm sürücüleri çileden çıkartıyordu.
Kaza yapmış olmak zaten sürücüler için kötü bir deneyim iken, bir de kaza sonrasında kazazedelerin ve kaza sebebiyle trafiğe takılan diğer araçların saatlerce yolda kalması işin cabası oluyordu. Uzun bir süre beklenen trafik zabıtası, zabıta gelmeden araçların hareket ettirilmemesi gibi zorunluluklar zaten yeteri kadar sıkışmış olan trafiği daha da karmaşık bir hale getiriyordu. 2008 yılında bu uzun bekleyişler rafa kalktı ve Trafik Kanunu’na uymak kaydıyla kazaya karışan kişilerin anlaşmasına dayalı olarak kaza tutanağı prosedürü yürürlüğe girdi.
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
Maddi hasarlı kaza tutanağı, trafik kazasına karışmış olan kişilerin zabıtanın gelmesini beklemeye gerek duymadan, “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” formunu doldurarak kendi aralarına uzlaşmaya varması ve ilgili sigorta şirketlerine doldurdukları bu evrak ile başvurmasına imkan tanır.
Maddi hasarlı kaza tutanağının geçerli olmadığı şartlar nelerdir?
Birtakım özel durumlarda, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı geçerliliğini yitirir ve tutanak tutulmaz. Bu gibi vakalarda, trafik zabıtasının beklenmesi ve onun vesilesiyle zabıt tutulması gerekir. Kaza tutanağı formunun geçersiz sayıldığı durumlar şöyle sıralanabilir:
Eğer sürücü belgesi olmadan motorlu araç kullanımı varsa,
Kullandığı araç için var olan sürücü belgesi yetersiz kalıyorsa,
Sürücü, motorlu araç kullanmak için gereken yaşta değilse,
Kazaya karışmış olan araçlar kamu kurumlarına aitse,
Kamu kurumuna ait olan eşyalar zarar gördüyse,
Sürücü alkol almışsa,
Sürücünün akıl sağlığında bir problem bulunuyorsa,
Trafik kazası sonrasında üçüncü kişilerin eşyalarına zarar gelmişse,
Kazaya karışan kişiler kaza tutanağı imzalama konusunda bir anlaşmaya varamıyorsa,
Trafik kazasında yaralanma ya da ölüm gibi durumlar söz konusuysa kaza tutanağı geçerliliğini yitirir.
Maddi hasarlı kaza tutanağı hangi durumlarda düzenlenir?
Olası bir trafik kazası sonucunda eğer yaralı yoksa ve taraflar birbiriyle tutanak imzalama konusunda anlaşmışsa kaza tutanağı düzenlenir. Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’nın düzenlenmesi şu esaslara bağlıdır:
Kaza yapmış olan araçlar bulunduğu yerden kaldırılmamalıdır.
Araçların kaza oluş biçimini gösteren fotoğrafları çekilmeli ve bu fotoğraflar tutanak ile birlikte teslim edilmelidir.
Kaza tutanağı, kazaya karışan tarafların bütünü tarafından ıslak imza ile imzalanmalıdır. Fotokopiler ve sahte imzalı tutanaklar geçersiz sayılır.
İhtiyaç doğrultusunda ya da ikiden fazla aracın karışmış olduğu trafik kazalarında birden fazla kaza tutanağı formu kullanılabilir.
Kazaya karışmış olan karşı tarafın trafik sigortasının, ehliyetinin ve ruhsatının fotokopileri tutanaklar ile beraber teslim edilmesi gerekir.
Tur Assist tarafından sizlere sunulan On Road yol yardım paketlerinin, yolculuk sırasında sizin ve sevdiklerinizin başına gelebilecek onlarca aksiliğe karşı tek telefonla çözüm ürettiğini hatırlatmak isteriz.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetlerinden faydalanmak veya yalnızca bilgi almak için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.
Kaza Tutanağı Nedir? yazısından Trafik Kazası kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Yol Yardım Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.