Lastik Testleri Nasıl Yapılır?
Lastiklerin her türlü hava ve yol koşulunda kilometre yaptığı düşünülürse, lastik performansı hem güvenli sürüş hem de yakıt verimliliği açısından oldukça önem arz eder. Lastik performansını bir birey olarak takip etmek kolay olmadığından, yapılan lastik testleri, lastik seçiminde önemli bir referans olarak kabul görür. Her türlü hava ve yol koşulunda çok sayıda teste tabi tutulan otomobil lastikleri, hassas bilgisayarlar tarafından incelenir, dolayısıyla lastiklerin kalite ölçümü bu testler sayesinde belirlenir.
Lastik testi uygulamaları
Otomobil lastikleri birçok dinamik teste tabi tutulur, böylece markalar ve modeller arasında kıyaslama yapma ve net veriler elde etme şansı buluruz. Örneğin bir lastiğin, performans açısından ıslak ya da kuru zeminde veya asfalt ya da toprak zeminde kullanılması gözle görülür farklılıklar sergiler. Sürüş hissi, yol tutuş, güvenlik, aşınma gibi veriler bu testler neticesinde analiz edilir. Kısaca lastik testleri aklınıza gelebilecek her konuda sağlıklı ve faydalı bilgiler verir.
Lastik testleri hangi aşamalardan oluşur?
Hangi lastik türünde olursa olsun lastik testi kriterleri genellikle dayanıklılık, yuvarlanma direnci, aşınma, gürültü ve konfor, frenleme, kavrama kabiliyeti, sürüş özellikleri gibi hususları içerir.
Dayanıklılık testi
Hava şartları ve aşırı yükleme bu testlerde dikkate alınan hususlardır. Normal ve zor sürüş şartları altında lastiğin performansı incelenir. Bu test sırasında lastiklerde oluşabilen hasarlar yakından gözlenir. Lastik parçalayan modern makinelerle hedeflenen yerden numune alınır ve laboratuvara gönderilir. Parçalar uzmanlar tarafından analiz edilir.
Yuvarlanma direnci testi
Araç sabit bir hızda giderken lastikler nedeniyle aracın yakıt tüketiminin incelenmesi, bir diğer test konusudur. Farklı yuvarlanma dirençleriyle üretilmiş lastikler, aynı model araçlarla, aynı hızda test edilir. Düşük yuvarlanma direnci, düşük yakıt tüketimini de beraberinde getirir. Dolayısıyla lastiğin maruz kalacağı yük ya da basınç değeri gibi, lastiğin kullanım şartları da bu test kapsamında göz önüne alınır.
Aşınma Testi
Lastik testleri arasında üçüncü sırada yer verdiğimiz aşınma testi, lastik sırtı denen kısmın aşınmaya karşı lastiğin direncini, bir anlamda lastiğin kilometre ömrünü ölçmek için kullanılır.
Kesintisiz olarak uzun yola birlikte çıkan aynı model araçlar arasında kıyaslama yapılır. Birkaç bin kilometre mesafeden sonra lastikler analiz edilmeye başlanır.
Temizlenerek lastikler üzerinde yapılan ölçüm sonuçları kaydedilir. Bu testler bazen de sonuçları gerçeğe en yakın şekilde simüle eden makinelerde gerçekleştirilir.
Gürültü ve konfor testi
Asfalt pist ya da diğer pistler üzerinde gerçekleştirilen bir test türüdür. Bu test ile, iç gürültü seviyesi ve aracın genel konfor düzeyi ölçülür. Test gerçekleştirilirken, değişik özelliklerdeki alanlar kullanılır. Akabinde lastiğin diş yapısının çıkardığı sesleri özel cihazlarla ölçebilmek için, pürüzsüz bir yüzeyde yeni bir test işlemi gerçekleşir.
Bazı durumlarda, yoldaki düzensizlikleri emip emmediğini ölçebilmek için yola engeller döşeyerek, bu test daha da detaylandırılır. Öte yandan yol kenarına yerleştirilmiş sensörlere sahip tespit pistlerinde dış gürültü seviyesi ve bu gürültünün çevreye etkisi de ayrıca incelenir. Bu performans değerleri yönetmeliğin belirlediği değerlere uygun olmalıdır.
Frenleme ve kavrama kabiliyeti
Araç lastiğinin düz yolda yapılan ani freni sonucunda durma kapasitesini ölçmek için kullanılan bir test türü olarak bilinir. Böylelikle lastiğin boylamasına kavrama yeteneği görülmüş olur. Bu test kuru ve ıslak zeminde ayrı ayrı gerçekleştirilir. Frenleme esnasında aracın kaydettiği mesafeyle, lastik araç uyumuna bakılır.
Sürüş özellikleri testi
Bu test sürüş keyfi ve güvenliğini ölçmek amacıyla gerçekleştirilir. Lastiklerin frenleme, direksiyon kırma ve hızlanma şartlarındaki ölçümleri yapar. Araca yerleştirilen cihazlar sayesinde veriler toplanır, ıslak ve kuru zemin sonuçları ayrıca incelenir.