Lastik Hava Basıncı Şakaya Gelmez!
Lastikler arabanızın yolda ilerlemesini sağlayan en önemli parçalardan biri olan aracınızın zeminle tek temas noktasıdır. Lastiklerinizin sağlam olması, güvenilir bir sürüş açısından oldukça önem taşır. Yıpranmış, eskimiş, hava basıncı azalmış lastikler ile yola çıkmak tehlikeli ve istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Unutmayın, birçok lastik patlaması lastiklerin tamamen inmesine sebep olmaz. O yüzden lastiklerinizi düzenli olarak kontrol etmeli, özellikle de lastik hava basıncı ile ilgili doğru bilgilere sahip olmalısınız.
Lastik hava basıncı ne zaman kontrol edilir?
Öncelikle, arabanızla hareket haline geçmeden önce yani lastikler soğukken lastik basıncı kontrolü yapmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Lastiklerinize hava basıncı uygularken, aracın taşıdığı yükü göz önünde bulundurmalı, taşıdığı yüke göre aracınıza doğru bir şekilde lastik basıncı uygulamalısınız. Gerekli olan basınç değerinden daha az ya da daha çok uygulanması lastiklerinizde aşınmalardan amortüsör sistemlerine kadar aracınıza bir dizi zarar meydana getirebilir. Lastik hava basıncı, araca ve modele göre değişir. Bu noktada arabanın modeli, markası, motor gücü ve beygiri önem kazanır.
Lastik hava basıncı nasıl kontrol edilir?
Lastik hava basıncını kontrol etmek için iki yöntem bulunuyor. Basınç ölçer ile kendiniz kontrol edebilir ya da aracınızı servise götürebilirsiniz.
Eğer lastik havası kontrolünü kendiniz yapacaksanız;
1. Henüz sürüşe geçmemiş ve arabanızı çalıştırmamış haldeyken, lastikleriniz ısınmadan lastik hava basıncı kontrolü yapmalısınız.
2. Aracınızın lastiğinde bulunan supap kapağını çıkartarak basınç ölçüm aletini yerleştirmelisiniz.
3. Duyacağınız hafif bir tıs sesinden sonra, lastiğiniz için uygun görülen bar değeri ile basınç ölçerdeki çıkan bar değerini karşılaştırmalısınız.
4. Çıkan sonuca göre basıncı yeniden ayarlayarak lastiklerinizi bu doğrultuda şişirmelisiniz.
5. Supap kapaklarını tekrar takarak işlemi sonlandırmalısınız ancak unutmayın ki, tek bir lastiği kontrol ederek bir sonuca varamazsınız. O yüzden bu işlemi diğer lastiklerde de tekrarlamalısınız.
Eğer aracınızdaki lastiklerin hava basıncı düzenli olarak düşüyorsa, mutlaka en kısa zamanda profesyonellerden yardım almalısınız.
On Road Basic ve On Road Plus, lastik patlamasından, araç arızalarına, benzin bitmesinden, anahtar kaybolma durumuna kadar geniş bir yelpazede aracınızı güvence altına alır. Gerekli durumlarda On Road yol yardım paketleri aracınızın servise çekilmesini sağlar, hatta ani yaralanma ve hastalık durumunda ambulans veya refakatçi doktor tarafından, en uygun kabul edilen herhangi bir nakil aracıyla, en yakın tıbbi merkeze götürerek sizleri de koruma altına alır.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetlerinden yararlanmak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.
Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti
Lastik Hava Basıncı Şakaya Gelmez yazısından Lastik kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Yol Yardım Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.