Sık Karşılaşılan Amortisör Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?

Sık Karşılaşılan Amortisör Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?

Amortisör Arızaları

Amortisör arızaları sürücüler tarafından kolay anlaşılmaz. Zaman içerisinde bozulabilen amortisörlerin arıza belirtilerine özellikle dikkat edilmezse sürücü arıza olduğunu fark etmeden araç kullanmaya devam edebilir.

Ani fren yapıldığında araç öne doğru her zamankinden daha fazla yığılıyorsa ya da araç sürüş esnasında yan rüzgarlardan fazlasıyla etkilenmeye başladıysa amortisörler arıza belirtisi veriyor demektir.

Bu durumda direksiyon kutusu, dişli kutusu, aks bilyeleri, şaft istavrozu, helezon, diferansiyel, lastikler, kauçuk burçlar, süspansiyon, rot gibi birçok bağlantılı parçada deformasyon oluşur. Amortisör arızalarından bazıları aşağıdaki gibidir.

En sık karşılaşılan amortisör arızaları ve olası sonuçları

1. Amortisör kilitlenmesi: Amortisörün kilitlenmesi aracın tüm bağlantı parçalarına zarar verir. Bu durum aracın güvenliğini azaltarak tüm darbelere açık bir şekilde maruz kalmasına yol açar.

2. Amortisör bağlantılarında arıza: Parçaların aşırı korozyon ya da metal yorulması sonucu zayıflaması bağlantılarda kırılma ya da kopma tehlikesi oluşturabilir.

3. Amortisör gövdenin deformasyonu: Gövdede meydana gelen deformasyon pistonun aşağı yukarı hareketini yavaşlatır; hatta amortisörün kilitlenmesine yol açar.

4. Amortisörde yağ kaçağı: Amortisörün fonksiyonel görevlerini yapmasını engeller.

5. Amortisör piston mili arızası: Amortisör piston mili arızalanarak paslanırsa amortisör yağ kaçırmaya başlar. Ayrıca yağ keçesi daha çabuk aşınır.

6. Amortisör bağlantı burçlarının arızası: Burçların çatlaması ya da aşırı şekilde deforme olması aracın kalkış, duruş ve kasisli yollardan geçişinde ses oluşturur.

Amortisör arızalarının belirtileri nelerdir?

Arızalı bir amortisör seyir halindeyken aşağıdaki belirtileri verir:

  • Direksiyonda sertleşme meydana gelir.
  • Aracın kullanımı zorlaşır, sürücünün araç kullanımından dolayı yorgunluğu artar.
  • Fren sistemi zayıflar, bu durum ise kaza riskini artırır.
  • Direksiyonda titreme meydana gelir.
  • Süspansiyon sisteminde yumuşama oluşur.
  • Aracın yol tutuşu zayıflar.
  • Islak zeminde ise araç kayma yapabilir. Amortisörleri %50 oranında aşınmış bir araç, zemini 6mm su ile kaplı bir yolda, amortisörleri sağlam olan bir araca göre %10 daha düşük bir hızda kaymaya başlar.
  • Amortisörün arızalı olması aracın gece görüşünün bozulmasına, gece görüşünün tehlikeli ve yorucu olmasına yol açar. Ayrıca arızalı amortisör ile aracın gövdesinin sürekli ve aşırı bir şekilde sallanması araç farlarının karşı yönden gelen sürücüleri rahatsız etmesine sebep olur.
  • Eğer amortisör % 50 oranında aşınmış ise aracın emniyet hızı viraj ve kuru zeminde azalır. Bu azalma oranı % 10 ‘dur
  • Lastiklerde düzensiz bir aşıntı meydana gelir. Çoğu zaman bu bölgesel aşıntılar çok hızlı oluşur.

Sizler de; Oto çekici, Yol Yardım, Arıza hizmetleri ihtiyaçlarınızda TurAssist kalite ve güvencesini tercih edebilir, güvenilir hizmetlerimizle tanışabilirsiniz.

Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da 7/24 yol yardım hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

No Image Found
Call Now Button