8 Adımda Patlak Lastik Nasıl Değiştirilir?
Lastik patlaması araç sahiplerinin en çok karşılaştıkları sorunlardan biridir. Şu ana kadar park halindeki aracınızın bir ya da birkaç lastiği hiç patlamamışsa ya da seyir halindeyken patlayan lastik sorunuyla hiç karşılaşmadıysanız oldukça şanslısınız. Bu problemi birçok kez yaşayanlar bilirler ama biz yine de lastiğiniz patladığı zaman ne yapmanız gerektiğine bir göz atalım. Patlak lastik nasıl değiştirilir?
Neredeyse her gün bir noktadan bir noktaya yolculuk yaptığınız aracınızın lastikleri kilometreleri devirirken hasar görebilir ve hiç ummadığımız bir anda patlayabilir. Aracınız park halindeyken lastikleriniz patladıysa kaza yapma tehlikeniz olmadığı için daha şanslısınız, şayet aracınız seyir halindeyken lastikleriniz patlarsa kesinlikle panik yapmayın. Böyle bir durumda aracınızın hızını düşürün ve zaman kaybetmeden aracınızı uygun bir yerde durdurun. Her iki durumda da patlak lastik ile stepnedeki yedek lastiği yer değiştirmeniz gerekecek.
Adım adım patlak lastik değiştirme.
Patlak lastiği değiştirirken şu parçalara ihtiyacınız olacaktır: yedek lastik, bijon anahtarı, kriko, iş eldiveni, acil durum reflektörü, üçgen kedigözü uyarı levhası, yere sermek için muşamba, naylon ya da birkaç çöp torbası. Şayet gece lastik değiştirmek zorundaysanız, bunlara ışık kaynağını da ilave etmeniz gerekecek. Dolayısıyla aracınızda her daim bu ekipmanların bulunmasına özen gösterin!
1. Adım: Güvenli bir yer bulun!
Eğer lastiğiniz otoyolda seyir halindeyken patlayacak olursa, güvenli bir biçimde aracınızı durdurun. Emniyet şeridine yerleşin ve lastiğinizi değiştirmek için öncelikle profesyonel bir servisten yardım almayı deneyin. Patlak lastik değiştirmek kimileriniz için çok kolay olsa da, otobanda kendinizi riske atmadan profesyonel bir ekip tarafından hızlıca sorunun giderilmesi akılcı bir yaklaşım olacaktır.
Daha ıssız bir yoldaysanız, trafikten uzak, mümkün olan en müsait ve güvenli bir yerde durmaya çalışın. Aracınızı, yolun uzun bir mesafe boyunca düz uzandığı bir noktada kenara çekmeyi tercih edin. Bu noktada virajlardan, eğilimli zeminlerden kaçının ve mutlaka zeminin sağlam olduğu bir yerde durmaya özen gösterin. Aracınızı durdurmak için uygun bir yer yakaladığınızda, aracı park durumuna getirin ve el frenini çekin. Karanlık ise, uyarı aletlerinin hepsini gereken yerlere yerleştirin. Aracınızın kapılarını kapatın ve anahtarı yanınıza almayı unutmayın.
2. Adım: Ekipmanlarınızı hazırlayın!
Yanınızda muşamba, naylon veya çöp torbası gibi malzemeleriniz varsa, bunları değiştireceğiniz patlayan lastiğe yakın bir yere serin ve temiz bir çalışma ortamı yaratın. Eldivenlerinizi giyin genellikle araç bagajının alt bölmesinde bulunan yedek lastiğinizi çıkarın. El fenerinizi, bijon anahtarınızı da yanınıza almayı unutmayın.
3. Adım: Tekerlek bijonlarını çıkarın!
Lastiğin üzerinde bir jant kapağı bulunuyorsa, bilyelere ulaşmak için öncelikle onu kriko sapının düz yüzeyini ya da tekerlek kilidini kullanarak çıkarın.
Eğer özel bir jant kapağı veya kilit vidaları kullanıyorsanız, bunların nasıl çıkartılacağına dair aracınızdaki kullanıcı kılavuzuna göz atın.
Bijonları çıkartıp bijon anahtarının uyan tarafını vidalardan birine yerleştirin ve saat yönünün tersine doğru döndürmeye başlayın. Bilyeleri birkaç tur çevirerek gevşetin ama tümüyle çıkarmamaya dikkat edin. Tüm bijonları bu şekilde gevşetin.
4. Adım: Aracı krikoyla kaldırın!
Kriko üstündeki yuvaya taktığınız kriko kolunu saat yönünde çevirerek krikoyu yükseltin. Arabanın tabanına değecek yüksekliğe geldiğinde, kriko noktasına yerleştirin. Sonra kriko kolunu saat yönünde çevirerek aracı yerden 17 cm kadar yükseltin.
5. Adım: Tekerleği çıkartın!
Bijonları sağlam bir yere koyduktan sonra, patlak lastik kolayca yerinde çıkacaktır; patlayan lastiği iyice kavrayıp dışa doğru çekin ve çıkartın.
6. Adım: Yeni tekerleği takın!
Yedek lastiği alıp, kenarlarından tutarak yerine yerleştirin. Bütün bijonları elinizle yerlerine takın. Bu bijonları aracınızı yere indirdikten sonra sağlamlaştıracaksınız.
7. Adım: Arabayı alçaltın!
Patlak lastiği aracın altından çekin. Krikoyu ters yöne çevirerek aracı yere indirin. Krikoyu aracın altından çekin ve kolu tamamen kapatıp kenara bırakın. Tüm bijonları iyice sıkın. Ardından jant kapağını takabilirsiniz.
8. Adım: Yolunuza devam edin!
İşinizi bitirdikten sonra tekrar yola çıkabilirsiniz. Eğer geçici bir yedek lastik taktıysanız, fazla hız yapmayın ve en yakın zamanda servisinize giderek patlak lastiği tamir ettirin ya da hasar gören lastiği kalıcı bir lastikle değiştirtin.
Tur Assist, 1996 yılından bu yana, acil yol yardım, oto çekici ve oto çilingir hizmeti gerektiren on binlerce olaya anında müdahale etmiştir. 500’e yakın çağrı operatörü ve binlerce hizmet birimiyle, tüm Türkiye’de 7 gün 24 saat kesintisiz hizmetler vermektedir.
Dilerseniz “Lastik Yol Yardım” kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla sizlere sunduğumuz hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.