Patlak Lastik Tamiri! Lastiğinize Kulak Verin, Yolunuza Güvenle Devam Edin
Eyvah lastik patladı!
Patlak lastik tamiri ya da değişimi trafikte emniyetli sürüş açısından önemli unsurlardan biridir. Çünkü yolda giderken yol ile temasınızı sağlayan tek şey olan aracınızın lastikleridir; dolayısıyla sürüşünüze güvenle devam edebilmeniz açısından lastikler aracınızın en önemli unsurudur. Arabanızla yaptığınız yolculuk sırasında başınıza gelebilecek en büyük aksiliklerden birisi aracınızın lastiğinin patlamasıdır. Bu durumda patlak lastik tamiri hakkında bilgi sahibi olmak, başınıza gelebilecek diğer aksiliklerin önüne geçeceği gibi, bu sevimsiz durumdan hızlıca kurtulmanızı sağlayacaktır.
Lastik patladığında ne yapmalı?
Lastik patlamasının en bilinen sebebi, yabancı cisimlerin lastiğe batmasıdır. Bazen birdenbire oluşan hava kaybı ile kolayca anlaşılan lastik patlağı bazen de çok daha uzun bir süre belirti vermediğinden, olayın gerçekleşmesinden daha sonraki bir süreçte anlaşılır. Her iki durumda da paniğe kapılmadan, yol hakimiyetini kaybetmeden müsait bir yerde durarak ya lastiğinizi değiştirmeli ya da patlak lastik tamiri için hazırlıklarınızı yapmalısınız.
Patlak lastik tamiri nasıl yapılır?
Lastik patlağı hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Lastiğiniz patladığı zaman, lastikten bir ses duysanız dahi çoğu zaman bunu önemsemeyebilir, aman nasılsa bu hafta bakıma götüreceğim, diyebilirsiniz;ancak unutmamanız gerekir ki ihmal ettiğiniz bu durum, sizi her an yolda bırakabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman yapacağınız şeylerden biri patlak lastik tamiri yapabilmektir. Patlak lastik tamiri kulağa zor gelebilir ancak merak etmeyin, bazı püf noktaları bildiğiniz sürece bu işlem oldukça kolay hale geliyor.
Öncelikle bir kriko yardımı ile aracınızı kaldırdıktan sonra lastiğinizle çok daha rahat bir şekilde temasa geçebilir, lastiğinizin tam da ne sebepten dolayı patladığını daha kolay bir şekilde görebilirsiniz. Bundan sonra yapacağınız ilk hareket lastiği sabitlemiş olan vidaları bijon tabancası ile sökmek ve lastiği çıkarmak olmalıdır. Patlak lastik tamiri işleminin ilk aşamasını tamamladığınıza göre artık lastiği janttan ayırabilirsiniz.
Daha önce de söylediğimiz gibi lastiğinizin cam, çivi ya da vida gibi yabancı maddeler lastiğinizin patlamasına sebebiyet vermiş olabilir. Lastiği janttan ayırdığınıza göre, bu yabancı maddeler eğer hala lastiğin üzerindeyse, bir kerpeten desteği ile bu maddelerden kurtulabilirsiniz.
Çıkarttığınız bu maddelerden sonra gözünüze yırtık bir bölge çarpacaktır. Sonrasında buraya yama işlemi uygulanacağından, zeminle lastik arasında yükselti kalmaması için yırtık kısmı tıraşlayarak inceltmeniz gerekecektir.
İncelttiğiniz bu alana bir yapıştırıcı sürerek yamayı eklemek için yapışkanın kurumasını bekleyeceksiniz.
Mantar yama olarak adlandırılan bu işlemi yamayı yapıştırarak sonlandırabilirsiniz. Nasıl ki bir yerinizde yara açıldığı zaman o bölgeye tentürdiyot gibi ilaçlar sürülür, lastiğin yara almış olan bölgesine de kuşingam adlı malzeme ile kapatmanız gerekir.
Kuşingamı sıcaklık vererek yara alan bölge üzerinde pişirip geri koyduktan sonra yara onarım işleminiz bitmiş demektir.
Patlak lastik tamiri işleminin son aşamasını tamamladığınıza göre lastiğinizi tekrar janta geçirerek, hava basıp yerine monte edebilirsiniz.
Patlak lastikte erken tespitin önemi
Unutmamalısınız ki, lastiğinizin patlamış olduğunu erken teşhis etmek özellikle de iç lastiğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Farkına varmadan patlak lastikle yola devam ettiğiniz sürece iç lastiğiniz ve jantlarınız da zarar görebilir. Patlak lastik tamiri yapmak çok kolay görünmese de kulağınız ve gözünüz her daim aracınızda olmalı ki yolculuğunuz sorunsuz bir şekilde devam etsin.
Lastik Patlaması kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Yol Yardım Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.