Otomatik Vitesli Araçlarda Tork Konvertörü Arızası
Yapısal olarak hidrolik kavramalara benzeyen özel yapıdaki güç aktarma organlarına tork konvertörü adı verilir. Otomatik transmisyonlu araçlarda kullanılan, standart vites kutulu araçlardaki debriyajın görevini karşılayan bir çeşit hidrolik kavramadır. Tork konvertörlerin, hidrolik kavramalardan en önemli farkı ve en dikkat çekici özelliği motor momentini yani motor torkunu artırmasıdır.
Otomatik vitesli araçlarda tork konvertörü, düşük devirlerde motorun ürettiği torku artırır, yüksek devirlerde de direkt hareket iletiminde kullanır. Bir bakıma sonsuz sayıda vites konumu bulunan bir transmisyon görevi gerçekleştirir. Pompa, türbin ve statörden oluşan tork konvertörlerinin görevini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Otomatik transmisyon yağ pompasına hareket vermek,
- Motor tarafından üretilen torku artırmak,
- Motor ve güç aktarma organlarında meydana gelen burulma titreşimlerini yok etmek,
- Motor torkunu aktaran otomatik bir debriyaj olarak çalışmak.
Yeni nesil araçlarda tork konvertörü, bir bütün olarak imal için herhangi bir arıza durumunda sökülüp tamir edilmesi mümkün değildir. Tork konvertörlerinde en sık görülen arıza statördeki tek yönlü kavrama arızalarıdır.
Tek yönlü kavrama arızası aracın ilk kalkış anında zorlanması veya yokuş çıkarken araçta güç düşüklüğü şeklinde görülür.
Tork konvertörde nadir görülen arızalardan birisi de tork konvertör türbinindeki göbek frezeli dişlilerinin bozulmasıdır. Bu durumda araç herhangi bir yerde hareketsiz kalır.
Büyük araçlarda kullanılan tork konvertörleri sökülebilen tiptir. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yaşanması durumunda sökülerek tamir edilebilir. Ancak onarım işlemleri sonunda konvertörün takılması esnasında yapılan yanlışlıklar, konvertörün balansının bozulmasına neden olur. Bu durum motorun çalışması sırasında araçta artan titreşim olarak kendini gösterir.
Dilerseniz, Araç Arızası kategorisine geri dönebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen Yol Yardım Türkiye Blogunu inceleyebilirsiniz.