Marş Motoru Arızaları Nelerdir? Nasıl Konrol Edilir?

Marş Motoru Arızaları Nelerdir? Nasıl Konrol Edilir?

Marş Motorunun Bakımı, Kontrolü ve Arızaları

Marş sistemi ve marş motorunun genel kontrolü herhangi bir ölçü aleti kullanılmadan gerçekleştirilebilir. Kontroller yapılırken tam şarjlı batarya kullanılması gerekir. Kontrol sırasında aracın farları yakılır, motor ateşleme yapmadan marş yapılır. Farların ışık şiddetinin yeterli olup olmadığı kontrol edilir. Eğer farların verdiği ışık şiddeti çok az değişiyorsa ve marş motoru normal devirde çalışmayı sürdürüyorsa marş sisteminde bir arıza yok demektir.

Ancak marş yapıldığında farların yanışı sabitse ve herhangi bir değişiklik olmuyorsa marş sistemi akım çekmiyor anlamına gelir. Bu durumda marş moturunun elektrik bağlantıları kontrol edilerek tekrar akım verilir ve motor yeniden çalıştırılır. Eğer yine çalışmıyorsa problemin marş motorunda olduğu anlaşılır.

Marş yapıldığında marş motoru dönmüyorsa ya da çok düşük bir devirde dönüyorsa, ayı zamanda far ışık şiddeti düşüyorsa marş motoru sargılarında kısa devre, endüvinin yataklarda sıkışması, endüvi milinin ikaz sargılarına sürtmesi, eksenel gezinti boşluğunun uygun olmaması gibi farklı arızalardan biri meydana gelmiş olabilir.

Marş motorunun bakım ve kontrolleri

1. Mekanik kontroller:

* Fırçaların kontrolü

* Kollektör dilimlerinin kontrolü

* Fırça tutucularının kontrolü

* Kavramanın ve manşonun kontrolü

* Burçların kontrolü

* Kablo bağlantılarının kontrolü

* Marş motoru geri getirme yayı, plancır, ayırma çatalı kontrolü

* Marş motoru eksenel gezinti ve ayar şimleri (pulları) kontrolü

* Redüksiyon kavramasının kontrolü

* Marş pabuçlarının kontrolü

* Marş motoru ön ve arka kapak kontrolü

* Marş dişlisinin kontrolü

2. Elektrik sistemine ait kontroller: 

* Endüvinin elektriksel kontrolleri

* Selenoidin elektriksel kontrolleri

* Endüktörün elektriksel kontrolleri

3. Marş motorunun yüklülük kontrolü:

Araç üzerindeyken motor çalıştırılarak yapılan bir kontrol türüdür. Kontrol esnasında kontrolde kullanılacak bataryanın tam şarjlı (1,260 yoğunluğunda) olması gerekmektedir.

Marş motoru arızaları

1. Marş yapıldığında ses gelmemesi: Kutup başının gevşek ya da oksitli olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda marş motoruna giden elektrik kablolarında problem olabilir, kontak anahtarı arıza yapmış olabilir.

2. Marş yapıldığında “TIK” şeklinde bir ses gelmesi ancak marş motorunun dönmemesi: Kutup başının gevşek ya da oksitli olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda marş motoruna giden elektrik kablolarında problem olabilir, batarya boş olabilir, marş fırçalarında temassızlık olabilir. Selonoid hareketli kontak uçları iyi akım geçirmiyor olabilir.

3. Marş motorunun yavaş dönmesi ve motorun çalışmaması: Marş motoru sıkışık olabilir. Endüvi yatakları aşınmış, burç yataklar aşınmış, endüvi milinde kasıntı meydana gelmiş olabilir. Ayrıca ikaz sargılarında kısa devre meydana gelmesi, kollektör dilimlerinin kirlenmesi, bataryanın boş olması da bu arızaya yol açabilir.

4. Marş motoru normal çalışıyor ancak motoru çevirmeden boşta dönüyorsa: Boşaltıcı arızalı olabileceği gibi sürücü kol kırık olabilir.

5. Marş yapıldığında dişliden sürtme sesi geliyorsa: Marş dişlisi ya da volan dişlisi aşınmış olabilir.

Yol Yardımı Bir Telefon Uzağınızda!

Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti

Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.

Araç Arızası kategorimize geri dönebilir ya da Yağlama Donanımı Arızaları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button