Supap Nedir?
Supap portlarını açıp kapamaya yarayan parçalara supap adı verilir. Supap sıvıların veya gazların bir yerden başka bir yere geçişini kontrol etmek amacıyla açılıp kapanır. İçten yanmalı motorlarda emme supabı ve egzoz supabı olmak üzere iki farklı supap kullanılır.
Emme supapları benzinli motorlarda benzin ve hava karışımının, dizel motorlarında da sadece havanın silindire ulaşmasını sağlar. Egzoz supapları ise yanmış egzoz gazlarının dışarıya atılmasına imkan tanır. Kapalı kaldıklarında da silindir içinde bir basınç oluşmasını sağlarlar.
Yapıları gereği sürekli mekanik zorlama ve yüksek sıcaklıklara maruz kalırlar. Bu sebeple supaplar çelik alaşımlarından imal edilir.
Sık Karşılaşılan Supap Arızaları Nelerdir?
Supapta birikinti: Yakıtın yanması sonucunda oluşan karbon supap kanalları, supaplar, supap sapları, supap yuvaları ile kılavuzlar üzerinde birikinti oluşturur. Supaplar şu sebeplerden dolayı birikinti problemi yaşayabilir:
- Motor yağının kirlenmesi
- Motora giren havanın çok tozlu ve kirli olması
- Karter havalandırma sistemi ile soğutmanın yeterli olmaması
- Uygun yağ ve yakıt kullanılmaması
- Motorun uzun süre düşük devir ve sıcaklıkta çalıştırılması
Birikintiler ısı iletimine engel olurlar, sıkışmalara, erken ateşleme veya vuruntulara sebebiyet verirler. Bazen de birikinti problemi sızıntı ve kaçaklara neden olur. Bu bakımdan kaliteli yakıt ve yağ
kullanımı önem arz eder.
Supapta sıkışma: Supaplar supap sapı, supap yuvası ve kılavuzu üzerinde toplanan birikintiler, bu kısımlarda oluşan deformasyon, kılavuzlarda yetersiz yağlama, aşırı veya düşük sıcaklık, birbiri ile uyumlu olmayan genleşme gibi sebeplerle eğilebilir, yuvalarında sıkışabilirler.
Supapta yanma: Çalışma şartlarının gereği, yanma sonunda oluşan yüksek sıcaklık egzoz supaplarının yanmasına sebebiyet verebilir. Herhangi bir nedenle supabın açık kalması, kılavuzların fazla aşınması, supap sapının yeterli yağlanmaması, ısının dağıtılmasını zorlaştırır; ayrıca yetersiz soğutma, erken ateşleme, fakir karışım da supaplar üzerindeki ısıyı arttırır. Bu ve benzer sebeplerle artan ısı supap yanmasına neden olur.
Supap kırılması: Supaplar üzerinde oluşan gerilmeler, fazla ısı, korozyon, standartların üzerindeki kılavuz boşluğu supap kapanma hızını artırır. Bu durum sonucunda oluşan deformasyon supapların çarpık oturmasına ve yükün belli alanlarda yoğunlaşmasına sebebiyet verir, neticesinde supaplarda eğilme ve kırılma oluşur.
Supap yüzeyinde aşınma: Supap oturma yüzeylerinde kaçak, erken ateşleme, aşırı motor hızı, yetersiz soğutma, kılavuzlarda ekstra boşluk, supapların darbeli çalışması gibi sebeplerle supap oturma yüzeyi bir çanak şeklinde oyulur.
Supapta aşınma: Aşırı supap boşluğu, supap, supap yuvası ve kılavuzlar üzerinde toplanan birikintiler, silindirlere giren hava ve yakıtın içindeki pislikler sürtünmeyi artırır ve supap başı oturma yüzeyi ile supap sapında aşınma oluşur.
Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti! Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.
“Supap Nedir? Sık Karşılaşılan Supap Arızaları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan Araç Arızası kategorisine geri dönebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen Yol Yardım Türkiye Bloguna geri dönebilirsiniz.