Radyatör Nedir? Radyatör Arızaları Nelerdir? | Tur Assist

Radyatör Nedir? Radyatör Arızaları Nelerdir?

Araçların en önemli parçalarından biri olan radyatör, araç motorundan ısıyı alarak, dolaşım yapan su aracılığı ile havaya aktaran bir parçadır. Radyatör kanallarında azami miktarda tutulan su, dış ortam ile temas ederek soğutma işlemi gerçekleşir. Radyatörler; su taşıyan kanallardan oluşan petekler, su girişi sağlayan üst kazan ve motora tekrar geri ileten alt kazan olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Kimi radyatör türleri ise yandan kazanlıdır. Bu tür radyatörlerde motorda bulunan su üst kazana ulaşır ve buradan üstten olacak şekilde kanallara dağılır. Su kanallardan dağılırken ısısını hava akımı ile kaybederek soğuma gerçekleştirir.

Radyatörler bakır, pirinç ya da alüminyum malzemeden yapılır. Yapımlarında bakır ya da pirinç kullanılmasının en önemli sebebi bu tip malzemelerin korozyona karşı dayanıklı olmasıdır. Aynı zamanda bakır ve pirinç malzemelerin ısı iletkenlikleri de oldukça iyidir.

Radyatörler, üst su deposu, alt su deposu ve bu depoları birleştiren dikey borulardan meydana gelir. Üst depoda su doldurma kapağı, alt depoda ise çıkış borusu ve su boşaltma musluğu yer alır.

Radyatörlerin çeşitleri ve yapıları

Radyatörler genellikle petek şekillerine göre sınıflara ayrılır. En sık kullanılan radyatör türü, üst ve alt radyatör tankları arasında bakır veya pirinç malzemeden borular bulunan oluklu kanatçıklı tiptir. Binek araçlarda ise daha çok borulu ve düz hava kanatçıklı radyatörler kullanılır.

  1. Borulu tip radyatörler

Su boruları dik olarak yerleştirilmiş olan bu radyatör türünde, alt ve üst su depolarının başlık yerlerinde yuvarlak ve yassı su tüpleri bulunur.

  1. Petekli radyatörler

Petekli radyatörlerde metal şeritler ikişerli ince borular oluşturacak şekilde birbirine lehimlenir. Lehimlenen şeritler arı peteğine benzeyen bir şekilde radyatör üst deposu ile alt deposunu birbirine birleştirir.

Radyatörlerde Isı Dağılmasına Etki Eden Faktörler

  •  Hava ve su sıcaklığı arasındaki fark
  •  Su ile yüzeyin temas ettiği yüzey alanı
  •  Radyatörün ön yüzey alanı
  •  Radyatörün hava ve suya göre geçirgenliği

Araçlarda sık karşılaşılan radyatör arızaları nelerdir?

Radyatörün yolda aldığı darbeler sonucu sallanması, radyatörün arızalanarak ek yerlerinin ve lehim dikişlerinin kopmasına yol açar. Bu kopmalar giriş ve çıkış borularında çatlamalara ve akabinde su sızıntılarına sebep olur. Özellikle soğuk havalarda motorun çalışmaya başladığı esnada sıcaklık farkından dolayı oluşan bu arızalanmanın önlenmesi için radyatörün yerine uygun şekilde oturtulması ve sızıntıların önüne geçilmesi gerekir.

Hava geçitlerinin kapanması: Radyatör hava geçitleri, havada bulunan tozlar ve diğer pislikler sebebiyle tıkanabilir. Soğutma suyundan aldığı ısıyı doğru bir şekilde havaya iletmek, radyatörün ana görevidir. Radyatörün bu işlevi sağlayabilmesi için yeterli hava akımı ile temas etmesi gerekir. Hava geçitleri ve kanatçıklar tıkandığında hava akımı olmayacağı için yeterli soğutma sağlanamaz.

Böyle bir problemle karşılaşıldığında radyatörü kolayca temizleyebilmek adına üzerinde biriken pislikler yumuşayıncaya kadar radyatör su ile ıslatılır. Sonra hareket yönünün aksi tarafından basınçlı su ya da basınçlı hava püskürtülür.

Su geçitlerinin tıkanması: Su geçitlerinin tıkalı olmasında şüpheleniliyorsa ve motor fazla ısınıyorsa, motor ısınıncaya kadar çalıştırılır ve durdurulur. Radyatörün, önce alt tarafına elle dokunulur. Sonra diğer kısımları elle kontrol edilir. Eğer radyatörün alt tarafı diğer kısımlardan daha soğuk ise radyatörün su geçitleri tıkalı demektir.

Bu durumda ya üst ve alt su deposu sökülerek özel bir alet ile su geçiş boruları temizlenir, akabinde tekrar depolar su sızdırmayacak şekilde lehimlenir ya da basınçlı su ile tıkalı geçitler temizlenir.

Araçlarda radyatör nasıl kontrol edilir?

Öncelikle radyatör bağlantılarının sağlamlığı kontrol edilir. Ardından radyatör ek yerlerinde ve su giriş çıkış borularında deformasyon olup olmadığı gözlemlenir. Akabinde radyatör hava geçitlerinin açık olup olmadığı kontrol edilir. Radyatör su kanallarının ve su hortumlarının kontrolü ile rutin denetim sona erer.

1996 yılından bu yana asistans hizmetleri denince akla ilk gelen firma olan Tur Assist, 6.000’e yakın hizmet sağlayıcısı ile her zaman yanınızda. Yardım talebiniz üzerine, Türkiye sınırları içerisinde bulunduğunuz noktaya hızlı bir şekilde intikal eden oto çekici ekibi aracınızı çekerek sizi, içinde bulunduğunuz sıkıntılı durumdan kurtarır.

Ayrıca dilerseniz, TurAssist’in sizlere kalite ve güvenceyle sunmuş olduğu 7/24 oto çekici, oto çilingir ve yol yardım hizmetlerini www.yolyardimturkiye.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Araç Arızası kategorimize geri dönebilir ya da yardımcı fren sistemleri arızaları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button