Isıtma Bujisi Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Isıtma Bujisi Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Isıtma Bujisi Arızası

Buji, motorlarda gazın tutuşmasını sağlayan, yakıt-hava karışımını ateşleyen bir parçadır. Silindire alınmış olan karışımın, sıkıştırma zamanı sonunda gerçekleşecek tutuşma için ihtiyaç duyduğu arkı yani elektrik kıvılcımını sağlar. Bu elektrik kıvılcımı sayesinde silindir içerisindeki yanma olayı başlar ve yanma da aracı hareket ettiren benzini ateşler. Bu yüzden buji, silindir içerisinde sıkışmış yakıt-hava karışımını her şartta en iyi ateşleyebilecek yapıdaki motor için çok önemli parçalardan biridir.

Bujinin genel yapısı

Günümüzde yapısı klasikleşmiş ve tek düze olan buji; diş açılmış olan gövde kısmı, porselen yalıtkan, merkez (orta) elektrodu, şasi elektrodu ve buji başlığından oluşur. Tüm silindirlerin kendine ait bir ısıtma bujisi vardır. Özellikle soğuk havalarda yanma odasındaki ilk ateşlemeyi gerçekleştiren ısıtma bujisi, motor çalışmadan önce kontağın açılması ile birlikte devreye girer. Motor çalıştığında ise bujinin yüzeyi 850 dereceye ulaşır ve bu yüzey üzerine püskürtülen yakıt sıcak yüzey tarafından tutuşturulur. Bu sayede araç soğuk havalarda bile tek seferde çalışabilir.

Buji çeşitleri

Çalışma sıcaklıklarına göre bujiler, yüksek ısı kapasiteli ve alçak ısı kapasiteli bujiler olmak üzere ikiye ayrılır.

Vida çaplarına göre bujilerin 8 mm, 10 mm, 12 mm, 14 mm, 16 mm, 18 mm ve 22 mm’lik çeşitleri vardır.

Vida boylarına göre de bir ayrıma tabi tutulan bujilerden vida boyu uzun olanlarına “uzun paso buji”, vida boyu kısa olanlarına da “kısa paso buji” adı verilir.

Oturma yüzeylerine göre bir ayrıma gidildiğinde bujiler contalı buji ve konik oturma yüzeyli buji olmak üzere ikiye ayrılır.

Elektrot sayısı göz önüne alındığında, bujiler ağırlıklı olarak yandan tek tırnaklı, üstten tek tırnaklı, yandan çok (iki, üç ya da dört) tırnaklı olmak üzere 3’e ayrılır.

Bunların dışında aşağıdaki tipte bujilerde otomotiv sanayinde sıklıkla kullanılır.

Atlama aralıklı bujiler: Orta elektrot iki parçalı olup üst izolatör içinde kalan parça ile alt izolatör içinde kalan parça arasında bir atlama aralığı bırakılan bujilerdir.

Parazit filtreleme dirençli bujiler: Ateşleme sistemlerinin yarattığı paraziti engelleyen dirençli bujilerdir.

Platin ve iridyum uçlu özel bujiler: Merkez elektrot ile şasi elektrotunun üzeri özel olarak kaplanan bujilerdir.

Isıtma bujisi arızası

Isıtma bujisi farklı sebeplerden dolayı arızalanabilir. Özellikle araç sabahları çok zor çalışıyor ya da çoğu zaman çalışmıyorsa ısıtma bujisi arızasından şüphelenmek gerekir. Isıtma bujisi arızalarının belirtilerinden biri de egzoz kısmında beyaz bir dumanın çıkmasıdır.

Isıtma bujisi arızası nasıl anlaşılır?

Normal şartlarda bujide bulunan izolatör beyaz gri renktedir. Üzerinde ise az miktarda tortu bulunur. Buji bu durumdayken doğru çalışma sıcaklığında işlevini sürdürdüğünü gösterir. Bujinin renk ve tortusu incelenerek motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Eğer üzerinde kurum ya da herhangi farklı bir madde bulunuyorsa bujiler temizlenip ayar yapıldıktan sonra tekrar kullanılabilir.

Mekanik bir hasar sebebiyle de bujiler arızalanabilir. Herhangi bir sebepten dolayı detonasyona uğrayan bujinin arızasını anlamak için kapağın açılıp başka bir yabancı maddenin pistonlara ya da gömleğe hasar verip vermediğini kontrol etmek gerekir.

Bujinin aşırı yağlanması da ısıtma bujisi arızası belirtilerinden biridir. Yanma odasına motor yağının girmesi sonucu oluşan bu durumda yağlanan buji temizleme sıvısı ile yıkanarak kurulanır ve ayarları yapıldıktan sonra tekrar yerine takılır. Tüm bu sebepler dışında bujinin aşırı ısınması, kurum bağlaması ya da iletkeninin donuklaşması da ısıtma bujisi arızası yaşanmasına yol açan etkenler arasında yer alır.

Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti

Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.

Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da lastik yol yardımı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button