Otomatik Şanzıman Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Otomatik Şanzıman Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde özellikle büyükşehirlerde ulaşım artık ciddi bir problem haline geldi. Bu mevcut trafiğe ise her geçen gün yeni araçlar da ilave edilmekte. Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı, 2017 Mart ayı sonu itibarıyla 20 milyon 252 bin 146 adeti buldu. Bununla beraber insanlar araç alırken dur kalk problemlerini de düşünerek otomatik şanzıman araç almayı tercih etmeye başladı. 2016 verilerine göre Türkiye’de 433 bin 517 adet otomatik şanzımanlı araç satıldı. Özellikle sürüş konforu bakımından oldukça tercih edilen otomatik transmisyonlu araçlar aynı zamanda olası şanzıman problemleri sebebiyle birçok tüketicinin gözünü korkutur. Peki, otomatik şanzıman arızaları nasıl anlaşılır? Yeni nesil araçlarda otomatik vites sisteminin kontrolü elektronik olarak yapılmaktadır. Otomatik vites kutusunda herhangi bir arıza meydana geldiği anda, aracın gösterge panelindeki vites ile ilgili erken uyarı lambaları yanar. Bununla beraber, bir diyagnostik test cihazı ile aracın otomatik şanzıman elektronik kontrol ünitesine bağlanıldığında, otomatik transmisyon elektronik sistemlerinde arıza olup olmadığı kolayca anlaşılır. Arıza diyagnostik test ile tespit edilemeyen bir sıkıntı ise bu durumda mekanik sistem incelenmeye başlanır. Mekanik kontroller için bilinen ve sıklıkla kullanılan 4 test vardır.

Yol testi:

En basit ve genellikle ilk uygulanan test modelidir. Araç fiziki yol koşullarında test edilerek ses çıkarma, kaçırma, gibi problemler gözlemlenir. Süreç esnasında tüm vitesler defalarca ayrı ayrı kontrol edilir. Çıkan sonuçlar not edilerek olması gereken değerlerle karşılaştırılır.

Gecikme testi:

Bu test, vites kolu neutral yani boş konumunda iken, D yani drive, R yani reverse veya S yani spor konumuna alındığında hareket başlayana kadar geçen zamanı ölçer. Bu ölçüm kavrama veya fren malzemesinin aşınmasını gösterdiğinden hidrolik devrenin çalışması kontrol edilir.

Hidrolik basınç testi:

Belirli bir motor devrinde yağ basıncı ölçülür, ideal değerler ile karşılaştırılır.

Bayılma testi:

Motor ve transmisyonun genel performansı kontrol edilir. Araç lifte çekilerek, D, R ve S konumlarında gaza tamamen basılır ve dinamometre aracılığı ile motor devri ölçülür. Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti! Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çekilmesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar. Arıza kategorimize geri dönebilir ya da Araç arıza tespit programı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button