Lastik Ölçüleri Ne Anlama Gelir?

Lastik Ölçüleri Ne Anlama Gelir?

Lastik Ölçüleri Ne Anlama Gelir?

Lastik ölçüleri, lastiklerimizin üzerinde kabartmalı şekilde yazılı olan numara kombinasyonlarından oluşur. Bu ölçüler lastik genişliğinden yanak genişliğine, jant boyutundan performans alanına kadar birçok bilgi içerir. Özellikle bu ölçü bilgileri lastik ustalarının işini büyük ölçüde kolaylaştırır, sürücülerin de lastikleri hakkında fikir edinmesine olanak tanır. Örneğin; 195/60/R-15 şeklinde numaralandırılmış bir lastikte;

  • 195: Lastiğimizin tabanının genişliğini,
  • 60: Lastiğimizin dış yanak ebatını,
  • R: Lastiğimizin konvansiyonel, radyal, kış ya da performans lastiği olup olmadığını,
  • 15: Jant ebatının kaç inç olduğunu göstermektedir.

Lastik seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

  • Lastiğin taşıyabileceği ağırlık ve lastik taban genişliği mutlaka uyumlu olmalıdır.
  • Lastik seçiminde dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri de dar olmamasıdır. Dar olduğu takdirde aracın yol tutuşu ve ani virajlarda toparlama gibi hassasiyetleri olumsuz yönde değişecektir.
  • Lastik seçerken tercihiniz, çok dar olmadığı gibi çok geniş de olmamalıdır. Aksi takdirde lastiklerimiz, aracın dinamiğine olumsuz yönde tesir edecek ve lastiğin jant dibinden kaymasına sebebiyet verecektir.
  • Lastik boyutu seçerken büyük ya da küçük tercih lastik etmek kilometre saatini yanıltacaktır. Bu durum ileriki aşamalarda aracımızın amortisörlerini bozabilir ve tork parçalarının zedelenmesine de sebebiyet verebilir.
  • Lastik seçimi yaparken jantların boy ve çap özelliklerinin tercih edilen lastik ile uyumlu olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.
  • Lastik ölçülerini orjinalinden bağımsız şekilde değiştirmek istersek arasındaki fark %3’ü geçmemelidir. %3’ün üzerinde ve altında değiştirilecek lastikler yol tutuş emniyeti ve yakıt sarfiyatı açısından oldukça tehlikeli ve zararlı bir hal alacaktır.
  • Lastik yanağı kalınlığı araç konforunu artırdığı gibi yakıt tüketimini de olumsuz yönde etkiler. Lastik seçimi yaparken bu durumu da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Lastik ölçüleri hakkında bilgi almak ya da lastik problemlerini gidermek için 7/24 Tur Assist yol yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Siz de; Yol Yardım, Çekici ve Arıza hizmetleri taleplerinizde Tur Assist kalite ve güvencesini tercih edebilir, güvenilir hizmete erişim sağlayabilirsiniz.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.

Lastik Yol Yardım kategorimize geri dönebilir veya Yanlış Lastik Hava Basıncı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button