Araç Lastikleri
Araç lastikleri, jantları korumak ve aracın konforlu bir biçimde ilerlemesini sağlamak için dizayn edilen halka şeklindeki araç ekipmanlarıdır. Günümüzde kullanılan modern pnömatik lastiklerin malzemeleri sentetik kauçuk, doğal kauçuk, kumaş, tel, karbon karası ve diğer kimyasal bileşenlerden oluşmaktadır.
Tüm taşıtlarda, aracın yükü önce şasiye sonra da süspansiyon sistemi üzerinden tekerleklere bindirilir. İşte bu yükü taşıyan en önemli sistemlerden biri olana tekerlekler de iki bölümden oluşur. Birinci kısım çelik ve benzeri alaşımlarından üretilen jant iken ikinci kısım da yere temas eden yumuşak kısım, yani araç lastiğidir.
Araç lastikleri, yol tutuşu, fren mesafesi, viraj kabiliyeti gibi unsurlar sebebiyle sürüş güvenliği ve yolcu konforu bakımından da diğer araç ekipmanları arasında önemli bir yere sahiptir.
Araç lastikleri, otomobillerin hareketleri esnasında yerle temasını sağlayan tek unsurdur. Araç lastiklerine yanlış bir hava basıncı uygulaması otomobil hakimiyetinin kaybolmasına bunun sonucunda daistenmeyen trafik kazalarına yol açabilir. Bunun dışında belirli bir süratle ilerlerken patlayan bir lastik, sürücüleri her türlü kaza tehlikesine açık bir hale getirebilir.
Öte yandan araç lastikleri darbeleri emerek sürüş konforuna da önemli katkıda bulunur. Günümüzde araç sürücüleri, araç lastiklerinin daha az titreşim yaratmasını bunun yanında kabine daha düşük yoğunlukta gürültü yansıtmasını ve en önemlisi daha düşük bir yuvarlanma direncine sahip olarak daha az yakıt tüketmesini beklemektedir.
Araç Lastikleri Hangi Görevleri Yüklenir?
Öncelikle tüm lastikler otomobilin ağırlığını taşıyarak araçların direksiyon ile belirlenen yönü izlemesini sağlarlar. Motorun ürettiği gücü yola aktarmak suretiyle çekiş kuvvetine dönüştürürler. Fren yapılması halinde aracın uygun mesafelerde durmasını sağlarlar. Son olarak da yol üzerindeki titreşim ve darbeleri emerler.
Araç Lastikleri Hangi Bölümlerden Oluşur?
Lastik sırtı: Lastiğin yolla temas etmesini sağlayan en üst bölüme sırt adı verilir. Genellikle çeşitli kauçuklardan yapılan sırt deseni ve sırt üzerindeki dişler lastiğin kullanım amacına göre çeşitlilik gösterir.
Lastik omzu: Lastik omzu, lastik sırtının kenarlarına tekabül eder. Lastiğin ısınıp ısınmaması, nasıl viraj aldığı lastik omzu ile ilintilidir.
Lastik yanağı: Lastiğin en çok görünen yeri yani yan tarafıdır. Lastiklerin model, marka ve teknik özellikleri lastiklerin yanağında belirtilir.
Yukarıdaki bilinen parçaların yanı sıra, kuşak, astar, damak teli, karkas yapı lastiği oluşturan diğer unsurlardandır.
Araç Lastikleri Yapılarına Göre Kaça Ayrılır?
Lastikler, diyagonal lastik (bias-katlı), radyal lastik ve yarı radyal lastik olmak üzere 3’e ayrılır. Diyagonal lastikler daha yumuşak bir sürüşe imkan tanırken, radyal lastiklerin yola temas eden bölümü daha fazla olduğu için daha iyi yol tutar. Kısaca konfor için diyagonal lastikler, yol tutuş ve performans için radyal lastikler tercih edilir.
Araç Lastikleri Üzerindeki İbareler
On Road Basic ve On Road Plus yol yardım paketleri, lastik patlamasından, araç arızalarına, benzin bitmesinden, anahtar kaybolması durumuna kadar geniş bir yelpazede aracınızı güvence altına alır. Gerekli durumlarda On Road yol yardım paketleri aracınızın servise çekilmesini sağlar. Hatta başınıza gelebilecek ani yaralanma ve hastalık durumunda ambulans veya refakatçi doktor tarafından, en uygun kabul edilen herhangi bir nakil aracıyla, en yakın tıbbi merkeze götürerek sizleri de koruma altına alır.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz. On Road yol yardım paketlerimizi dilerseniz www.turassistleyasam.com sitemizden de kolayca satın alabilirsiniz.
“Araç Lastikleri” yazımızdan “Lastik” kategorimize geri dönebilir ya da “Lastik Ölçüleri Ne Anlama Gelir” adlı bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.