Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?
Araçla trafiğe çıkmadan önce yapılması gerekenlerin en başında lastik kontrolü gelir. Aracın yol ile temasını sağlayan lastiklerin bakımı da bu anlamda hayati önem taşır. Üstelik lastik bakımı, araç performansını arttırmak ve yakıt tüketimini azalmak anlamında da etkin bir rol oynamaktadır.
Lastik kontrolü ve lastik bakımı
Lastik kontrolü konusunda yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: hava basıncı kontrolü, şekil kontrolü, hasar kontrolü ve diş derinliği kontrolü. Lastik bakımı anlamında yapılması gerekenler ise rot-balans ayarı, lastik yerlerinin değiştirilmesi, hatalı yüklemeyi önleme, fren bakımı, otomobile uygun lastik kullanılması, hava şartlarına uygun lastik kullanımı olarak sıralanabilir.
Lastik ne zaman değiştirilir?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyoruz. Lastiğinizin patlamadığını, kalıcı bir hasar almadığını göz önünde bulundurursak, kilometre ya da diş derinliği gözetilmeksizin, lastiklerin 5 sene sonra profesyonel bir kontrolden geçmesi, üretim tarihi 10 yılın üzerinde ise değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Lastik bakımı
Yukarıda lastik bakımı ile bahsettiğimiz tüm hususları inceleyelim.
Lastik hava basıncı
Tüm lastiklerde aynı oranda olması gereken ve lastik soğukken ölçülen hava basıncı, üretici firma tarafından daha önce belirlenmiş ideal değerlere göre kontrol edilir. Bu bilgiler lastik üreticisi firmadan temin edilebileceği gibi, aracın kullanım kılavuzunda, kapı çerçevesinde ya da yakıt deposunun kapağında da ayrıca detaylandırılmıştır.
Uzun yolculuklardan önce ya da araç standartlar dahilinde maksimuma yakın bir şekilde yüklüyken, lastik basıncı, lastiklerin ekstra aşınmaması adına iki bar arttırılabilir. Lastik hava basıncının her ay düzenli olarak kontrol edilmesi önerilir.
Rot balans ayarı
Rot balans ayarı, hem aracın sürüş konforunu ve performansını arttırır hem de lastiklerin belirli kısımlarının aşırı yıpranmasının önüne geçer. Bu bakımdan rot balans ayarı lastiklerin zarar görmemesi ve konforlu bir seyahat için gerekli olan, ilerde yüksek masraflar doğurabilecek arızaların önüne geçilmesini sağlayan önemli bir husustur. Düz yolda ilerlerken, aracın direksiyonu serbest bırakıldığında, araç bir yöne doğru kayma yapıyorsa, direksiyonda boşluk bulunuyorsa, tekerlekler düz haldeyken direksiyon olması gerekenden farklı bir açıya sahipse, virajlarda lastiklerden ses geliyorsa rot balans ayarı bozulmuş demektir.
Belirli dönemlerde lastik yerlerinin değiştirilmesi
Lastik rotasyonu, 4 lastiğin de aynı oranda aşınması bakımından önem arz eder. Kullanıma bağlı olarak ön ve arka lastikler ya da sağ ve sol lastikler farklı aşınma seviyelerine sahiptir. Özellikle araca yapılacak dengesiz yükleme, bu eşitsizliği arttırarak, bazı lastiklerin çok daha fazla yıpranmasına sebebiyet verir. Bu bakımdan her 10-15 bin kilometrede bir lastiklerin yerlerini değiştirmek lastik ömrünü uzatan bir çözüm olarak karşımıza çıkar.
Lastik derinlikleri
Lastik diş derinliğinin belirlenen ölçünün altına inmesi aracın çekiş gücünü ve yola tutunmasını engelleyen bir problemdir. Kullanım, hava ve yol koşullarına bağlı olarak lastiklerin aşınmasını yakından takip etmek, diş derinliklerini belirli periyotlarda ölçmek lastik bakımı anlamında önem arz eden bir süreçtir.
Frenler
Fren kampanalarındaki arızalar, fren ayarının zamanında yapılmaması ve kontrol edilmemesi lastiklerde düzensiz aşınmaya sebebiyet verir. Dolayısıyla fren bakımı, lastik ömrünü uzatmak anlamında önem teşkil eder.
Otomobile uygun lastik kullanılması
Üretici firmanın belirlediği ölçülerde lastik kullanılmaması, yakıt tüketiminden, yol tutuşa, lastik aşınmasından, fren mesafesine kadar bir takım problemlere sebebiyet verebilir.
Hava koşulları
Mevsime bağlı olarak uygun lastik kullanımı, özellikle kış aylarında, lastiklerin hava koşullarından en az şekilde etkilenmesini sağlamak için kış lastiği kullanımı önem arz eder. Kış aylarında aracın çekiş performansında bir azalma olmaması için, lastik diş derinliğinin 3 mm’nin altında olmaması ve lastik hava basıncının 2 bar daha arttırılmış olması tavsiye edilir.
Lastik temizliği önemli
Araç lastikleri yoldaki çamur, mıcır, taş gibi dış etmenlerden olumsuz etkilenir. Lastik temizliği, lastiklerin ömrünü uzatmak açısından önemli olmakla beraber, lastiklerin kimyasal maddeli ilaçlarla temizlenmemesi, temizleme işlemi için sadece su kullanılması önem arz eder.
Lastik bakımı ile ilgili diğer ipuçları
Kullanılmayacak olan lastiklerin havaları alınmış inik durumda muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca lastiklerin subap kapaklarının kapalı tutulması, sert ve ani frenlerden kaçınılması, lastiklerin patinaj yapmasına engel olacak şekilde araç kullanımı lastiklerinizi korumanıza yardımcı olur.
Unutmayın, lastik bakımının uygun şekilde yapılması, araçların yol performansını arttırır, sürücülerin güvenli seyahat yapmasına olanak tanır ve yakıttan tasarruf yapılmasına olanak sağlar.
On Road Basic ve On Road Plus yol yardım paketleri, lastik patlamasından, araç arızalarına, benzin bitmesinden, anahtar kaybolması durumuna kadar geniş bir yelpazede aracınızı güvence altına alır. Gerekli durumlarda On Road yol yardım paketleri aracınızın servise çekilmesini sağlar. Hatta başınıza gelebilecek ani yaralanma ve hastalık durumunda ambulans veya refakatçi doktor tarafından, en uygun kabul edilen herhangi bir nakil aracıyla, en yakın tıbbi merkeze götürerek sizleri de koruma altına alır.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.
Dilerseniz, Lastik kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Yol Yardım Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.