Lastik Patlaması

lastık patlaması

Lastik Patlaması Neden  Olur? Lastik Patladığında Ne Yapılır?

Araçların en önemli donanımlarından biri lastiklerdir. Aracın yol ile temasını sağlayan lastikler, sürücüleri trafik kazalarından koruduğu gibi, bakımsız lastikler de trafik kazalarına neden olmaktadır.
Lastik patlaması, Türkiye’de sürücü ve yaya kusurlarından sonra en çok kazaya neden olan araç kusurudur. Peki, hangi durumlar lastik patlamasına yol açar? Lastik patladığında ne yapılmalıdır?

Bir sabah işe gitmek üzere evden çıkıp, arabanıza yaklaştığınızda lastiklerden birinin patlamış olduğunu görmüş ve gününüzün kötü başladığını mutlaka düşünmüşsünüzdür, veya yolda giderken lastiklerinizden biri patlamış, bu yüzden kaza yapmış ya da kaza yapmaktan son anda kurtulmuşsunuzdur.Böylece, sürücü kursu kitaplarında çok önemsemeden geçtiğiniz lastik konusunun öneminin farkına varmışsınızdır.

Araştırmalara göre, Türkiye’de sürücü ve yaya kusurlarından sonra en çok kazaya neden olan araç kusuru lastik patlamalarıdır. Lastik patlamasının da birçok sebebi olmakla beraber en çok karşılaşılan durum, ani hava kaybınalastık patlaması yol açan yabancı bir cismin lastiğe batmasıdır.

Yabancı bir cisim lastik patlamasına sebep olabilir

Bazen lastiğe batan bir cisim lastiğin havasını yavaş yavaş azaltır, sürücü bunu fark etmez ve lastiği normalden daha düşük bir lastik basıncı ile aracı kullanır. Bu durum, lastiğin ısıyı atma kabiliyetini ortadan kaldırarak, yapısını bozar ve patlamasına neden olur.

Darbe lastik patlamasına sebebiyet verebilir

Bunun dışında, lastik, geçmişte aldığı bir darbe sonucunda patlayabilir, yolda bir çukur veya çıkıntıya çarptığında darbe hasarı oluşabilir, ilk başlarda küçük olan darbe hasarı zamanla büyüyerek lastiğin patlamasına sebep olabilir.

Peki, lastiklerinizden biri patladığında ne yapmalısınız?

Sakin olun!
Seyir halindeyken lastik patlaması ile karşılaşmanız halinde en önemli kural sakin olmaktır. Böyle bir durumda aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza riskini arttıracaktır, bu yüzden, önce sakin olun.

Yavaşlayın!
Aracınız hızla giderken lastiğiniz patladıysa, mutlaka yavaşlamalısınız; halk arasında motor freni olarak tabir edilen, vitesi düşürerek yavaşlamak ve hafifçe frene dokunarak kontrollü bir biçimde aracı durdurmak en doğru davranış olacaktır.

Yol kontrolünü kaybetmeyin!
Aracınızın ön lastiklerinden biri patladıysa, aracınız patlak lastik yönüne doğru çekme yapacaktır. Böyle bir durumda direksiyona iyice sarılın ve yol kontrolünü kaybetmemeye çalışın. Direksiyonu aracın döndüğü yönün aksi yönüne doğru çevirin. Araç belirli bir sürate düşene kadar direksiyonu sabit tutmak ve aracın yoldan sapmasına izin vermemek önem arz eder.

Durun, flaşörlerinizi yakın, ikaz işaretlerinizi koyun!
Aynı şekilde, lastik patlaması aracınızın arka lastikleri ile ilgiliyse, direksiyonu sıkıca tutun ve fren basıncını yavaşça artırarak güvenli bir alana doğru ilerleyin. Tabi bunu yaparken aynalardan arkadan gelen araçları kontrol etmek, sinyal vermek ve akan trafiğe risk arz etmeyecek bir yerde aracı durdurmak olası bir kaza riskini minimize edecektir.

Kendinize ve aracınıza yol kenarında uygun bir yer bulup yanaştığınızda, flaşörlerinizi yakmayı ve ikaz işaretinizi koymayı unutmayın.

Lastiğinizi değiştirin!
Gerekli önlemleri aldıktan sonra patlayan lastiği değiştirin. Bunun için araçlarda yedek lastik (stepne) bulundurulması zorunludur. Lastik değiştirirken şu adımları takip edin:

Aracınızın kaymaması için lastiklerin önüne ve arkasına takoz koyun ve el frenini çekmeyi ihmal etmeyin.

Krikoyu, değişecek olan lastiğin bulunduğu dingil ya da karoserde bulunan kriko yerine yerleştirin.

Kriko kaldırılmadan jant kapağını çıkarın, bijon somunlarını gevşetin. Lastiği kriko ile kaldırarak bijon somunlarını sökün. Yedek lastiği yerine takarak bijonları sıkın.

Lastik tamircisine gitmeyi unutmayın!
Aracı krikodan indirin, bijonları tekrar kontrol ettikten sonra jant kapaklarını yerine takın ve en uygun sürede bir lastik tamircisine giderek lastiğinizi değiştirmeyi unutmayın.

Tur Assist tarafından size sunulan On Road paketleri, yolculuk sırasında sizin ve sevdiklerinizin başına gelebilecek onlarca aksiliğe karşı tek telefonla çözüm üretir.

On Road Basic ve On Road Plus, lastik patlamasından, araç arızalarına, benzin bitmesinden, anahtar kaybolmalarına kadar geniş bir yelpazede aracınızı güvence altına alır, gerekli durumlarda aracınızın servise çekilmesini sağlar, hatta ani yaralanma ve hastalık durumunda ambulans veya refakatçi doktor tarafından, en uygun kabul edilen herhangi bir nakil aracıyla, en yakın tıbbi merkeze götürerek sizleri de koruma altına alır.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz.

Dilerseniz Lastik Patlaması kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Yol Yardım Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button