En Sık Karşılaşılan Otomatik Vites Arızaları

En Sık Karşılaşılan Otomatik Vites Arızaları

Otomatik Vites Arızaları

Kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan otomatik vites arabalar en üst teknoloji ile üretilmelerine rağmen, kimi zaman kullanıcı hatası kimi zaman da üretim hatası nedeniyle çeşitli arızalar vermektedir. Bu arızalar arasından otomatik vites arızaları ve çözümleri hakkında sizlere detaylı bilgi vereceğiz.

Otomatik vites arızaları – mekanik kontrol ünitesi arızaları

Araç özellikle yokuşlarda güç kaybı veya çekiş düşüklüğü yaşıyorsa, motor standartlardan daha fazla yakıt harcıyorsa, vites geçişleri sert ve gecikmeli olarak gerçekleşiyorsa kavramadaki pleytlerin (çelik lamellerin) ve balatalı disklerin aşınmasından şüphe edebilirsiniz.

Kavrama bantları aşınırsa veya arızalanırsa da fazla yakıt tüketimi ve vites geçişlerinde zorluk problemi ile karşılaşılabilir. Ancak bu arıza performans düşüklüğü ve vites geçişlerinde sertleşme yaratmaz.

Planet dişli sistemindeki dişliler kırılırsa, araç vitese alındığında ciddi bir gürültü duyulur. Tek yönlü kavrama da bir sıkıntı ile karşılaşılması durumunda,       araç yokuşlarda geriye kayar.

Mekanik sistemde görülen en nadir arızalar ise balatalarda çatlama ya da kavrama bandının kırılmasıdır.

Otomatik vites arızaları – elektronik kontrol ünitesi arızaları

Elektronik kontrol ünitesi, motorun çalışmasından durdurulmasına kadar olan sürecin tamamında, bütün transmisyon devrelerindeki sistemleri yönetir ve kontrol eder.

Yukarıdaki durumlarda vites uyarı ikaz lambası yanar. Vitesin arızalanması durumunda ise tamiri çok zordur. Çünkü sistem pres baskı şeklinde kapalı bir muhafazaya alınır ve bu sebeple tamiri zorlaşmaktadır. Arızanın cinsi bilgisayarla arıza kontrolünde görülebilir.

Otomatik vites arızaları nasıl anlaşılır?

Elektrik sistemi ile ilgili arızalar elektronik kontrol ünitesi tarafından tespit edilir ve gösterge panelindeki ikaz lambasının yanıp sönmesiyle öğrenilebilir. Mekanik arızalar ile ilgili 4 test bulunur.

Gecikme testi: Bu test vites kolu N konumunda iken, D veya R konumuna alındığında hareket hissedilinceye kadar geçen zamanı ölçer. Bu ölçüm kavrama veya fren malzemesinin aşınmasını gösterir. Yani hidrolik devrenin çalışması kontrol edilir.

Bayılma testi: Motor ve transmisyonun genel performansı kontrol edilir. Araç hareket etmeyeceği bir lifte alınır, vites D ve R konumuna alınıp gaza tamamen basılır ve motor devri ölçülür.

Yol testi: Araç yola çıkartılarak sürülür ve ses çıkarma, kaçırma, gibi problemler gözlemlenir.

Hidrolik basınç testi: Belirli bir hızda ve belirli bir motor devrinde sistem basıncını ölçmek için bu test yapılır. Basınçlar katalog değerleri ile karşılaştırılır.

Tur Assist otomatik vites arızalarında da yanınızda!

Tüm Türkiye’de 7/24 yol kenarı yardım hizmeti

Akü bitmesi, lastik patlaması gibi aksaklıklar sebebiyle aracınızla yolda kaldığınızda Tur Assist yanınızda. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Tur Assist yol yardım hizmeti 7 gün 24 saat imdadınıza yetişir. Mobil ekiplerimiz en kısa zamanda olay yerine ulaşarak aracınızın servise çeklimesine gerek kalmadan aracınızı olay yerinde onararak yola devam etmenizi sağlar.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, yol yardım hizmetleri veya yalnızca bilgi almak için, 7 gün 24 saat bizi 0850 202 47 99 numaralı telefondan bizleri arayabilirsiniz!

Araç Arızaları kategorimize geri dönebilir ya da “Diferansiyel Nedir? Arızaları Nelerdir?” hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Image Found
Call Now Button